Svijet
0

Zajedničko suđenje Pejiću i Sireti?

FENA
Milorad Pejić, Srbin rođen u Vukovaru, a sada britanski državljanin, na osnovu međunarodne potjernice prošle srijede uhapšen na aerodromu Nikola Tesla, kada se iz Britanije vratio u Srbiju kako bi obišao rodbinu, piše u srijedu londonski dnevnik Times.

Tužilaštvo Specijalnog suda za ratne zločine sumnja da je on kao član teritorijalne odbrane Vukovara bio umiješan u masovno ubistvo 260 ljudi, uglavnom hrvatskih ratnih zarobljenika, u Ovčari, u novembru 1991. godine.

Hapšenje Milorada Pejića, oca dvoje djece koji je mirno živio i radio kao bravar, šokiralo je mnoge u brojnoj srpskoj zajednici u Korbiju, na sjeveru Engleske, napominje Times.

Guardian dodaje da je Milorada Pejića saslušao istražni sudac i da će on svoj 40. rođendan, iduće sedmice, dočekati u zatvoru.

Tužilaštvo Specijalnog suda za ratne zločine još u decembru 2003. je izrazilo želju da sasluša Pejića, a Sud je 2006. godine za njim izdao međunarodnu potjernicu.

Britanske vlasti tvrde da nisu dobile zahtjev za njegovo izručenje, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo da kaže kada je on dobio britanski pasoš.

Vlasti u Beogradu pokrenule su proces za ekstradiciju još jednog Srbina iz Vukovara, Damira Sirete, koji živi u Norveškoj.

Izvori bliski Sudu kažu da bi Pejiću i Sireti moglo biti suđeno na zajedničkom procesu.

Guardian podsjeća da je pored Veselina Šljivančanina i Mileta Mrkšića, kojima se za zločine u Vukovaru sudilo na Haškom sudu, Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu osudio 17 osoba iz jedinice kojoj je navodno pripadao i Pejić, no Vrhovni sud je poništio te presude i naložio da se održi novi proces.