Bijela kuća
0

Zajednička vježba odgovora na terorističke napade

FENA
Najviši članovi administracije predsjednika Georgea W. Busha i osoblje budućeg predsjednika Baracka Obame okupili su se u utorak u Bijeloj kući na zajedničkoj vježbi za slučaj mogućega terorističkog napada.

Vježba je bila dio nastojanja da se osigura što glatkiji prijenos vlasti s Busha na Obamu, 20. januara, u prvoj takvoj tranziciji nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Bijela kuća je objavila da je vježba – prema scenariju napada eksplozivima na prijevozne i druge ciljeve u nekoliko gradova – bila potpuno hipotetska, odnosno da se nije temeljila ni na kakvoj trenutnoj prijetnji.

Rahm Emanuel, nominirani šef ureda budućeg predsjednika Obame, izjavio je prije vježbe da su sve stranačke razlike ostavljene postrani jer, na kraju krajeva, obje strane rade za američki narod.

Trenutni šef predsjedničkog ureda Joshua Bolten rekao je da je administracija predsjednika Busha počela s konsultacijama o nizu pitanja i s demokratskom i s republikanskom predsjedničkom kampanjom još prošlog ljeta.

Bliske konsultacije s budućom ekipom, rekao je Bolten, počele su ubrzo nakon pobjede Baracka Obame na izborima 4. novembra prošle godine.

Bolten je rekao da je nakon izbora gotovo hiljadu članova Obamine ekipe za tranziciju dobilo pristup informacijama i brifinzima u gotovo stotinu vladinih agencija.

Kako je kazao, prenosi VoA, administracija predsjednika Busha ubrzala je i postupak sigurnosnih provjera za ključne članove Obamine ekipe za nacionalnu sigurnost.