Svijet
2

Zahvaljujući fotografiji pidžame 'pala' cijela banda

Klix.ba
Naoružani pljačkaši uhvaćeni su nakon što je jedan od njih postavio fotografiju na kojoj je obučen u pidžamu s dezenom likova iz crtanih filmova koju je nosio tokom jedne od pljački.
Muškarci su napravili BlackBerry Messenger grupu nazvanu 'Armed Robbers' i fotografisali su sebe, dok na jednoj poziraju sa pištoljima i fantomkama na glavi.

Terry Sullivan (24), Thomas Balderston (24), Christopher Heath (31) i Christopher Aldred, (23) osuđeni su na Maidstone vrhovnom sudu u petak.

Oni su terorisali sedam trgovina u Kentu i Sussexu noseći fantomke, noževe i pištolje te pljačkajući novac iz sefova i uzimajući cigarete, grebalice i štampu između aprila i juna prošle godine.

Policija je objavila i da su napali kuću u Bostonu u Lincolnshireu s namjerom da je opljačkaju, ali ih je uhvatila vlasnica i uspjeli su pobjeći.

"Iako u uspješno bježali i skrivali se, jedan od njih nije mogao zadržati njihove akcije samo za sebe te je stvorio BlackBerry Messeger grupu nazvanu 'Armed Robbers' i objavio desetine slika", rekao je glasnogovornik policije Kenta.

Detektivi su pretražili Sullivanovu kuću i pronašli slike na njegovom mobitelu na kojima nosi plavu pidžamu s dezenom likova iz crtanih filmova koju je nosio tokom jedne od pljački.

"Zločini ove četvorice muškaraca su bili nasilni i često su terorizirali žrtve. Optuženi su se nasilno ponašali prema osobolju trgovina koje su pljačkali stavivši im do znanja da će ih, ukoliko ne budu zadovoljni, ozbiljno povrijediti. Iako su imali veliki nivo forenzičkog znanja, jedan od njih je postao nepažljiv jer se fotografisao mobitelom. To ih je i dovelo ovdje", rekao je istražitelj Andy Nicoll.

Presuda članovima bande bit će izrečena sljedećeg mjeseca.