Svijet
98

Zahvaljujući bh. ekspertima iz ICMP-a identifikovani ljudski ostaci iz 1995. godine iz Kanade

Klix.ba
Ostaci su pronađeni 1995. godine na planini Hays
Ostaci su pronađeni 1995. godine na planini Hays
Ljudski ostaci koji su pronađeni u kanadskoj regiji British Columbia 1995. godine identifikovani su ove godine zahvaljujući specijaliziranoj laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe u BiH.

Kanadski medij National Post objavio je kako je ljudske ostatke bilo nemoguće identificirati jer tada nije bilo tehnologije koja bi pomogla u tome. Zahvaljujući bh. ekspertima utvrđeno je da je riječ o 19-godišnjem planinaru Robertu Johnstonu koji se vodio kao nestao od 1981. godine. Njegovi ostaci pronađeni su na planini Hays.

"Na ovom slučaju se radilo od 1995. godine, ali trebalo je vremena da pronađeno adekvatnu tehnologiju. Trenutno pokušavamo identifikovati 176 osoba. Sa 24 uzorka smo imali velikih poteškoća i poslali smo ih u specijaliziranu laboratoriju u BiH koja je uspostavljena kao rezultat rata. Specijalizirana je za vađenje DNK iz ostataka koji su bili izloženi raznim vremenskim uvjetima i sl. Oni su najbolji u svijetu u ovome", rekla je Laurel Clegg koja radi na identifikaciji u Kanadi.

Među uzorcima poslanim u BiH su bili i ostaci ovog mladića. Napravljeno je DNK poređenje s Johnsonovom porodicom i rezultati su se poklopili. Kanadski tim će sada nastaviti istraživati uzrok njegove smrti.