Administracija Baracka Obame
0

Zahtjev za prekidom suđenja u Guntanamu

FENA
Vojni suci će u srijedu razmatrati zahtjeve Obamine administracije da se prekinu suđenja u Guantanamu za ratne zločine na 120 dana tokom razmatranja sistema krivičnog gonjenja osumnjičenih terorista.

Zahtjevi, koje su u utorak navečer podnijeli predsjednik Barack Obama i ministar odbrane Robert Gates, bit će razmotreni u slučaju suđenja petorici ljudi optuženih za napade od 11. septembra i Kanađinanu Omaru Khadru, koji je optužen za ubistvo američkog vojnika bombom u Afganistanu u 2002., javio je AP.

Obama je ranije izjavljivao da će zatvoriti američki vojni pritvorski centar na Kubi, gdje SAD drži oko 245 ljudi, i očekuje se da on zaustavi žestoko kritikovana suđenja za ratne zločine koje su uveli bivši predsjednik George W. Bush i Kongres u 2006.

Zahtjev za prekidom suđenja uslijedio je istog dana kada je obavljena Obamina inauguracija. Prije nego što je Obama položio zakletvu, vojni sudac produžio je važenje sudova za ratne zločine do srijede, primjećujući da je njihova budućnost u pitanju.

U zahtjevu podnesenom za slučaj suđenja za napade od 11. septembra, američki vojni tužilac Clay Trivett tvrdi da je nastavak suđenja neophodan i u svim slučlajevima koji su na čekanju jer bi razmatranje moglo rezultirati značajnim promjenama u sistemu vojnih sudova.

"Interesi pravde odobrenjem zahtjeva za nastavkom suđenja nadjačavaju interese i javnosti i optuženih na brzom suđenju", piše Trivett.

Zahtjev je napisan i predsjedniku i ministru odbrane, tvrdi on.

"Omogućit ću novom predsjedniku i njegovoj administraciji da poduzmu obimno razmatranje i slučajeva na čekanju i sistema vojnih komisija, generalno", dodao je.

Trenutno su na čekanju suđenja za ratne zločine protiv 21 osobe koje se drže u Guantanamu, uključujući pet optuženih za ubistvo i ostale zločine uz slučaju za napade od 11. septembra. Od sudija će biti zatraženo i da prekinu ostala suđenja iako saslušanja možda neće biti neophodna.

Eric Holder, predsjednikov izbor za državnog tužioca, izjavio je da takozvanim vojnim komisijama nedostaje zakonske zaštite za optuženike i da im se može suditi u Sjedinjenim Državama.

Grupa za ljudska prava koja u Guantanamu nadzire ovodedmična suđenja za ratne zločine pozdravila je ono što izgleda kao predstojeći kraj specijalnih tribunala.

"To je prvi veliki korak, ali je samo prvi korak", izjavio je Gabor Rona, međunarodni direktor organizacije Human Rights First.

"Ukidanje vojnih komisija tako brzo nakon što je predsjednik Obama preuzeo dužnost nagovještaj je osjećaja hitnosti koji on provodi u poništavanju destruktivnog kursa koji je zauzela ranija administracija u borbi protiv terorizma", kazao je.

Jamil Dakwar, direktor programa ljudskih prava Američke unije za građanska prava, izjavio je da je to pozitivan korak, ali da "predsjednikovo naređenje ostavlja otvorenom opciju nastavka postojanja ovog diskreditovanog sistema".

Rodbina žrtava napada od 11. septembra, koja je također bila u vojnoj bazi kako bi prisustvovala saslušanjima, tvrdi da se protivi svakim daljnjim odgodama u suđenjima ljudima optuženim u tom slučaju.