Radovan Karadžić
0

Zahtjev za odbacivanje optužnice o taocima

FENA
Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda da odbaci tačku optužnice, koja ga tereti za uzimanje talaca od maja do juna 1995. godine.

Sud u Haagu je saopćio da je bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić zatražio brisanje ove tačke uz obrazloženje da to nije u nadležnosti Tribunala. U Karadžićevom obrazloženju navedeno je da međunarodno običajno pravo, kada je riječ o uzimanju talaca, predviđa da je osoba koja je oteta "civil" a da haško tužilaštvo u optužnici pokušava da promijeni suštinu tog elementa običajnog prava, prenosi u četvrtak Tanjug.

U tački 11 optužnice stoji da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se osoblje UN-a uzme za taoce i tako prisili NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Od 26. maja do 19. juna 1995. godine, snage bosanskih Srba zatočile su više od 200 pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na raznim lokacijama, tvrdi se u optužnici.

U optužnici se dodaje da su oni oslobađani u fazama, od 3. do 19. juna 1995. godine.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, uzimanje talaca i druge zločine počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

Optužnica protiv njega podignuta je 1995. godine, uhapšen je 21. jula 2008., a prebačen u Haag 30. jula.

Pretpretresna konferencija u slučaju Karadžića trebalo bi da bude održana 20. jula, poslije čega bi moglo da počne suđenje bivšem predsjedniku RS-a.