Vladimir Putin
0

Zahtjev za "brisanje granice" s Južnom Osetijom

FENA
Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je u četvrtak "brisanje granice" između Rusije i Južne Osetije, protiveći se, pritom, cjelovitoj integraciji ovog separatističkoga regiona u Federaciju Rusije.

"Što se tiče integracije, trenutno nam je dovoljno da doprinesemo ekonomskoj obnovi Južne Osetije, da ukinemo granicu između Federacije Rusije i Republike Južne Osetije, kako bismo ljudima dali mogućnost da slobodno komuniciraju, bez formalnosti", rekao je Putin.

"Upravo se za to stvara pravna osnova, u okviru sporazuma potpisanog između Južne Osetije i Rusije", rekao je on tokom susreta s regionalnim zvaničnicima svoje stranke Ujedinjena Rusija u regionu Samara.

"Treba potpisati određeni broj dokumenata, koji će garantirati interese Rusije s aspekta sigurnosti njenih granica i omogućiti stanovnicima Južne Osetije i onima iz ruskog pograničnog regiona Sjeverna Osetija da komuniciraju bez administrativnih prepreka", dodao je ruski premijer.

Rusija je priznala gruzijske separatističke regije Južnu Osetiju i Abhaziju 26. augusta, nakon vojne intervencije u Gruziji, kao odgovor na gruzijsku ofanzivu u Južnoj Osetiji 8. augusta.