Svijet
0

Zagreb: Zaplijenjena najveća količina krivotvorenih eura u Evropi

FENA
Hrvatska policija u Zagrebu je zaplijenila do sada najveću količinu krivotvorenih eura i uhvatila trojicu muškaraca koji su 2.393 lažne novčanice od 500 eura prodali prikrivenom istražitelju.

Riječ je najvećoj zaplijeni krivotvorenih eura u Europi od kada je ta valuta u opticaju, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor policije Marijan Benko.

Akcija "Indikativ" u kojoj su s krivotvorenih 1.196.500 eura uhićeni državljanin Crne Gore, državljanin BiH te osoba s dvojnim državljanstvom BiH i Hrvatske, provedena je u suradnji hrvatske i austrijske policije, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Europola.

Informaciju o skupini krivotvoritelja hrvatska policija dobila je od austrijskih kolega u junu ove godine i akciju uspješno okončala 19. jula hapšenjem trojice muškaraca, rekao je Benko.

No, još nije otkrivena štamparija krivotvorenog novca, pa se istraga nastavlja.

Trojica uhapšenih već su ispitani i pritvoreni, a USKOK će sudu danas uputiti zahtjev za pokretanjem istrage i njihovim zadržavanjem u pritvoru, kazao je direktor USKOK-a Dinko Cvitan.

Potvrdio je da su krivotvorine prodane za 255 hiljada eura, odnosno 17 posto vrijednosti.

Grupa je otkrivena nakon što je austrijska policija dobila informaciju da osobe iz bivše Jugoslavije planiraju plasirati veću količinu krivotvorenih eura u više zemalja, kazao je predstavnik austrijske policije Rudolf Unterkuefler.

"Preko informatora stupili smo u kontakt s jednim počiniteljem i otkrili da u opticaj treba stići više od 1,5 miliona eura", rekao je Unterkuefler. Dodao je da je u najvećoj ranijoj zaplijeni krivotvorina u Austriji otkriveno nešto više od 70 hiljada eura.

Neslužbeno se doznaje da su trojica osumnjičenih - Vlatko Šušak iz Širokog Brijega, Đorđe Škero iz Trebinja i Vujo Nikolić iz Kotora uhvaćeni u zagrebačkom hotelu Holiday, nakon što su prikrivenom istražitelju prodali krivotvorine za 255 hiljada eura.