Svijet
0

Zagreb: Spriječen napad molotovljevim koktelima na gay povorku

FENA
Zagreb
Zagreb
Zagrebačka policija privela je u subotu 13 osoba, osam zbog remećenja javnog reda i mira, te pet zbog sumnje da su Molotovljevim koktelima planirali napad na sudionike gay parade "Zagreb Pride 2007".

Skupina od dvadesetak mladića i djevojaka okupila se u prolazu Harmici na Trgu bana Josipa Jelačića s namjerom da bocama sa zapaljivom tekućinom, pepeljarama i ostalim opasnim predmetima napadnu sudionike gay povorke, no policija je to uočila i u 12,20 sati uhapsila tri mladića i dvije djevojke u dobi od 17 do 21 godine, a ostali su se razbježali, javila je Hina.

Tri gay osobe koje su se izdvojile iz parade napadnute su poslije 13 sati u Vodnikovoj ulici kod Botaničkog vrta. Odbile su liječničku pomoć, a napadači su pobjegli prije dolaska policije, koja je stigla na poziv građanina.

Oko 16 sati pet gay osoba je napadnuto u Paromlinskoj ulici, a po prvim podacima policije, dvije lakše ozlijeđene osobe zatražile su liječničku pomoć. Napadači ni u tom slučaju nisu uhvaćeni.

Pola sata poslije u Tkalčićevoj ulici potuklo se više osoba, od kojih je jedna privedena u policijsku postaju, gdje se utvrđuju okolnosti, rečeno je Hini iz zagrebačke policije.

Prema tvrdnjama jednog od organizatora "Zagreb Pridea" Franka Dote, u Tkalčićevoj ulici napadnuta su trojica organizatora povorke zajedno s nekoliko aktivista iz inozemstva.

Dota je izjavio da su oni prolazili ulicom kada ih je ispred jednog od kafića skupina od desetak muškaraca počela vrijeđati, nakon čega su nasrnuli na njih. Rekao je da je jedna osoba ozlijeđena, a ostali su uspjeli pobjeći.

Organizatori subotnje "povorke ponosa" traže da policija privede sve napadače na sudionike "Zagreb Pridea", te da odgovaraju kazneno, a ne samo prekršajno.

Također traže i da predsjednik Vlade Ivo Sander osudi subotnje nasilje i homofobične napade.