Svijet
0

Zagreb: Sastanak ministara SEECP-a

FENA
Zagreb
Zagreb
U Zagrebu je održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) pod nazivom "Gradimo Evropu zajedno".

Sastankom je predsjedala hrvatska ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Istaknula je da ovaj, posljednji sastanak SEECP-a pod hrvatskim predsjedanjem, predstavlja nastavak trajnog dijaloga među zemljama članicama o relevantnim pitanjima, javio je HRT.

Gašenjem Pakta o stabilnosti za JI Evropu do kraja godine i osnivanjem Vijeća za regionalnu saradnju osnaženi će SEECP postati glavni okvir te saradnje kojem Evropska unija daje važnu političku podršku u cilju jačanja stabilnosti, saradnje i euroatlantske perspektive ovog dijela Evrope, kazala je Grabar-Kitarović.

Izvijestila je da je na sastanku donesena jednoglasna odluka da sjedište Vijeća za regionalnu saradnju bude u Sarajevu i da se glavnim tajnikom Vijeća imenuje Hidajet Biščević, državni tajnik u hrvatskom MVP-u. Potvrda tih odluka očekuje se u petak na zagrebačkom samitu predsjednika država i vlada SEECP-a.

Bio je riječi i o planu posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija koji predviđa međunarodno nadziranu nezavisnost. Sve su zemlje, osim, jedne dale podršku tom planu, nazvavši ga "uravnoteženim".

Na pitanje je li se razgovaralo o trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji i kako bi komentirala izjavu novog predsjednika srbijanskog parlamenta Tomislava Nikolića, ministrica se ogradila izjavom da "takve riječi ne zavrjeđuju komentar".

"Mi ne njegujemo ustaštvo i nadam se da većina građana Srbije poštuje hrvatski teritorijalni integritet i suverenitet", kazala je.

O Srbiji se razgovaralo, ali nisu doneseni nikakvi zaključci. "Potičemo demokratske procese i želimo ohrabriti Srbiju da nastavi s reformama i ispunjavanjem zadanih kriterija na putu prema EU-u i NATO-u", dodala je ministrica. Izrazila je želju da "Srbija premosti izazove s kojima se suočava".

Ministri SEECP-a podržali su želju Crne Gore da postane 11. članica te regionalne inicijative. Izraženo je uvjerenje da će Crna Gora u petak postati punopravna članica SEECP-a.

Ivailo Georgiev Kalfin, bugarski ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera, čija zemlja od Hrvatske preuzima predsjedanje SEECP-om, poručio je da će njegova zemlja raditi na "što sveobuhvatnijem razvijanju regionalne saradnje u cilju ulaska preostalih zemalja članica u EU-u i NATO-u".

Grčki predstavnik Ioannis Valinakis, čija je zemlja predsjedala SEECP-om prije Hrvatske, poručio je da je "krajnji strateški cilj svih nas Evropska unija".

Uspostava novog Vijeća za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi znači da zemlje članice preuzimaju odgovornost za regiju, ali to ne znači da će je međunarodna zajednica prepustiti samoj sebi, izjavio je nakon sastanka SEECP-a posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.

Sastanak je održan uoči sutrašnjeg samita šefova država i vlada SEECP-a.

Očekuje se dolazak njemačke kancelarke i predsjedateljice Evropske unije Angele Merkel, predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa i državnog podtajnika u američkom State Departmentu Nicholasa Burnsa. Za sve uzvanike premijer Ivo Sanader organizirao je svečanu večeru.

SEECP je pokrenut 1996. na sastanku pod predsjedanjem Bugarske kada su udareni temelji regionalne saradnje s ciljem stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti.

Članice SEECP-a su Hrvatska, Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska, uz današnje pridruženje Crne Gore koja je u Zagrebu danas otvarila i svoju ambasadu.