Svijet
0

Zagreb: Pleše počeo razgovor s istražiteljima haškog suda

FENA
Zagreb
Zagreb
Glavni urednik Slobodne Dalmacije Mladen Pleše počeo je u utorak u Zagrebu razgovor s haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika zbog nepoštivanja Haškog suda objavljivanjem dodatka optužnice koji je imao oznaku povjerljivosti.

Bivši urednik Informativnog programa Hrvatske televizije (HTV) Vladimir Rončević, koji je također osumnjičen za nepoštivanje Suda, trebao bi svoj razgovor s istražiteljima početi oko 13 sati.

Rončević i Pleše preuzeli su u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu pozive za razgovor s haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika zbog nepoštivanja Haškog suda jer su objavili dodatak optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, u vrijeme kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti.

HTV je prvi u svibnju ove godine objavio imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, dok je Slobodna Dalmacija prva objavila sadržaj tajnog dodatka, ali bez navođenja imena sedam dužnosnika.

Nakon razgovora s istražiteljima Den Haag će odlučiti hoće li protiv Rončevića i Pleše podići optužnice ili odustati od kaznenog progona.

Za razliku od Josipa Jovića, Domagoja Margetića, Ivice Marijačića i ostalih koji su iz Hrvatske optuženi i osuđeni za kršenje haških pravila i nepoštivanje suda, Rončević i Pleše dobili su priliku razgovarati s istražiteljima prije odluke o mogućem podizanju optužnice.

Nakon objave sadržaja tajnog dodatka optužnice protiv trojice hrvatskih generala, iz Den Haaga je hrvatskim medijima stiglo upozorenje da bi mogli snositi posljedice zbog toga. Raspravno vijeće u predmetu Gotovina na kraju je odlučilo pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je u HTV-ovu Dnevniku 28. svibnja objavljen sadržaj povjerljivog "Objašnjenja optužnice".

S tog je dokumenta samo nekoliko dana kasnije skinuta oznaka povjerljivosti.

U dodatku optužnici, koji je u Hrvatskoj izazvao burne reakcije, tužiteljstvo je u članove udruženog zločinačkog pothvata svrstalo Rahima Ademija, Miljenka Crnjca, Ivana Jarnjaka, Matu Laušića, Mirka Norca, Juru Radića i Markicu Rebića. Oni su, prema tužiteljstvu, zajedno s optuženima Gotovinom, Čermakom i Markačem te pokojnima Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom proveli plan etničkog čišćenja hrvatskih Srba u Krajini tijekom i nakon Oluje.