Svijet
0

Zagreb: Eksplozija povezana s raspoloženjem građana prema EU-u i Velikoj Britaniji?

NINA
Osoba koja je lakše ozlijeđena u jutrošnjoj eksploziji u Ambasadi Velike Britanije u Zagrebu je hrvatski državljanin zaposlen u toj ambasadi, izjavio je glasnogovornik hrvatskog MUP-a Zlatko Mehun.

Eksplozija se dogodila dan nakon što je ministar odbrane Berislav Rončević rekao da nema opasnosti od bombaških napada u Hrvatskoj. Glasnogovornik MUP-a je rekao da je zagrebačka policija u 7.34 sati dobila prijavu o eksploziji iz britanske Ambasade. Britanci su zatražili intervenciju zagrebačke policije i istraga se odvija u saradnji s dijelom britanskog diplomatskog personala i u prisutnosti ambasadora Johna Ramsdena.

U zagrebačkoj policiji nisu iznijeli detalje o eksploziji zbog Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Područje Ambasade je eksteritorijalno i u nadležnosti je britanskih vlasti pa hrvatska strana može pružiti pomoć tek na zahtjev Velike Britanije, kažu u zagrebačkoj policiji koja još nije utvrdila što je uzrok eksplozije iako britanski mediji spominju pismo-bombu.

Glasnogovornica Ambasade Tessa Fras rekla je da se eksplozija dogodila u 7.30 sati u uredu za prijem pošte prilikom njenog primanja, kao i da lakša ozljeda nije izravna posljedica eksplozije. Ona je dodala da su u zgradi i oko nje povećane mjere sigurnosti.