Svijet
0

Zagađenost vazduha u Kini – problem "olimpijskih“ razmjera

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sportisti će imati mnoštvo problema sljedeće godine u Pekingu na Olimpijskim igrama ukoliko se stanje sa zagađenošću vazduha značajno ne poboljša. Naime, nivo zagađenosti u glavnom gradu Kine je pet puta viši od nivoa koji Svjetska zdravstvena organizacija karakteriše sigurnim.

"Mi znamo kako da treniramo i kako da se spremimo za uvjete koji podrazumijevaju visoke temperature, ali ne znamo kako da se spermimo za tako visok nivo zagađenosti vazduha koji nas očekuje u Pekingu“, izjavio je za AP Kyle O'Brien, američki maratonac.

Svjetska zdravstvena organizacija je u svom posljednjem izvještaju o zagađenosti vazduha ukazala na zabrinjavajuću zagađenost u Kini. Zvaničnici kineskih vlasti su odveć svjesni problema s kojim se svakodnevno suočavaju.

Stoga vlasti u Kini ulažu milijarde dolara kako bi mogli zatvoriti brojne fabrike koje uzrokuju zagađenost i izgradili novi podzemni kompleks za prijevoz. Početkom ovoga mjeseca, vlasti su čak naredile da se tokom jednog dana milion privatnih automobila ne smije voziti kako bi smanjili učinak mnogobrojnih vozila na zagađenost vazduha.

S obzirom na zabrinjavajuću situaciju u Kini, predsjednik Olimpijskog komiteta Jacques Rogge je upozorio da bi se zbog stanja zagađenosti, neke manifestacije morale izmjestiti na druge lokacije.