Kineska vlada priznala
3

Zagađenost doprinijela masovnom obolijevanju od raka

Klix.ba
U ovoj rijeci nekad se moglo plivati (Foto: AFP)
U ovoj rijeci nekad se moglo plivati (Foto: AFP)
Kinesko ministarstvo zdravstva otkrilo je da u toj zemlji postoje sela u kojima je rak veoma često oboljenje, a da je razlog tome zagađenost vode i zraka.

Proteklih nekoliko godina mnogo se spekulisalo o ovim selima, a vladini zvaničnici sada su potvrdili da se suočavaju sa sve većim nezadovoljstvom stanovnika zbog rasta količina industrijskog otpada, opasnog smoga i drugih pojava štetnih po zdravlje i okolinu. Sve to su posljedice ubrzanog razvoja zemlje.

"Otrovne i štetne hemikalije proširile su se u rijekama i zraku, a neka mjesta su toliko ugrožena da ih nazivaju selima s rakom", istaknuto je u petogodišnjem programu izlaska iz krize, koji je predstavljen ove sedmice, prenosi AFP.

U izvještaju nije elaboriran ovaj fenomen, za koji ne postoji ni tehnička definicija, ali je istaknuto da su o njima javljali i strani i domaći mediji, nakon što je jedan kineski novinar 2009. godine objavio mapu sa više desetaka ovih ugroženih sela.

Iz ministarstva su priznali da se cijela Kina suočava s navalom štetnih hemikalija koje su zabranjene u razvijenim zemljama i predstavljaju dugoročno štetnu pojavu za ljudsko zdravlje i okoliš.

Advokat za okoliš Wang Canfa, osnivač centra za pomoć žrtvama zagađenja u Pekingu, u petak je kazao kako je ovo prvi put da se fraza "sela sa rakom" pojavila u zvaničnom vladinom dokumentu.

"To pokazuje da je ministarstvo okoliša priznalo da su zagađenja dovela do obolijevanja ljudi od raka. Pokazalo se da je ovaj problem privukao pažnju", rekao je Canfa.