Svijet
0

Zadnjem argentinskom diktatoru 25 godina zatvora zbog mučenja

FENA
Reynaldo Bignone (Foto: AFP)
Reynaldo Bignone (Foto: AFP)
Zadnji argentinski diktator proglašen je krivim i osuđen na 25 godina zatvora zbog tortura i otmica počinjenih tokom vladavine vojnog režima u toj latinoameričkoj zemlji u razdoblju 1976.-1983.

Reynaldo Bignone (82), okrivljen je zajedno s još pet bivših vojnih i policijskih dužnosnika, za 56 slučajeva mučenja, ilegalnog zatvaranja i drugih zločina u jednom od najvećih argentinskih centara za torturu - vojnoj bazi Campo de Mayo, prenijela je agencija Associated Press.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je od 4.000 disidenata odvedenih u tu bazu samo njih 50 preživjelo.

Spomenuta vojna baza imala je i tajno porodilište u kome su privedenim porodiljama oduzimane bebe da bi bile dane na usvajanje porodicama časnika.

Bignone je bio de facto predsjednik u razdoblju 1982.-1983., ali su zločini za koje je osuđen počinjeni između 1976. i 1978., u vrijeme kada je obavljao dužnost zapovjednika baze Campo de Mayo.

Preostalih pet penzionisanih časnika dobilo je kazne zatvora od 17 do 25 godina.

Po službenim izvorima više od 11.000 ljudi ubijeno je ili nestalo tokom argentinskog "prljavog rata", sustavne borbe protiv ljevičara i ostalih protivnika vojnog režima, dok se neslužbeni podaci govore o više desetaka hiljada žrtava.