Obamina administracija
0

Zabrinutost zbog širenja meksičkih narkokartela

FENA
Administracija predsjednika Baracka Obame objavila je da upućuje dodatne agente i opremu na jugozapadnu granicu kako bi se pomoglo u suzbijanju nasilja između različitih meksičkih narkokartela, koje se već prelilo i na teritorij Sjedinjenih Država.

Dio ovog plana uključuje i američku pomoć vrijednu 700 miliona dolara namijenjenu meksičkim državnim snagama koje se bore protiv trgovine drogom.

Nasilje povezano s krijumčarenjem droge već je dovelo do gubitka života nekoliko holjada ljudi u Meksiku. Sada se ovo nasilje prelijeva i u Sjedinjene Države. Neki su američki gradovi već zabilježili nasilne incidente povezane s meksičkim narko bandama.

Prema planu predsjednika Obame, Sjedinjene Države će poslati dodatne agente, opremu i stručnjake na svoju jugozapadnu granicu.

"Mi imamo dvostruki cilj. Jedan dio odnosi se na pomoć vladi Meksika kako bi razbila ove ogromne narkokartele, koji svakodnevno prebacuju velike količine ilegalnih narkotika u našu zemlju. Drugi cilj je da se zaštitimo od povećanog nasilja unutar SAD-a koje je posljedica naših akcija u Meksiku", izjavila je ministrica državne sigurnosti Janet Napolitano.

Napolitano dodaje da se nasilje unutar SAD-a prvenstveno odvija između meksičkih kartela, izvijestila je VoA.

Administracija predsjednika Obame planira udvostručiti sigurnosne snage unutar granice koje će uključivati lokalne, državne i savezne agente. Washington će također dodati 16 novih agenata za borbu protiv droga na jugozapadu zemlje.

Američka vlada pohvalno se izrazila o naporima meksičke vlade u borbi protiv narkokartela. Meksički predsjednik Felipe Calderon angažirao je 36 hiljada vojnika kao dio tog napora.

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u Meksiko, gdje će sudjelovati u takozvanoj meridija inicijativi, zajedničkom naporu Sjedinjenih Država i Meksika u borbi protiv nasilja uzduž njihove granice.