Svijet
0

Zabrinutost zbog Sarkozyjeva stava prema Moskvi

FENA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Ruski dnevni listovi izražavaju u utorak zabrinutost u pogledu posljedica po francusko-ruske odnose nakon pobjede Nicolasa Sarkozyja na predsjedničkim izborima u Francuskoj s obzirom na to da se on smatra bliskim Sjedinjenim Državama, a savjetuju ga osobe veoma kritične prema Moskvi.

Dnevni list naklonjen Kremlju Izvestia i zvanični dnevni list Rosijskaja Gazeta naglašava da Nicolas Sarkozy jako loše poznaje Rusiju, za razliku od njegovog prethodnika Jacquesa Chiraca, koji nije skrivao svoju privrženost prema zemlji pjesnika Aleksandra Puškina koga je prevodio u svojoj mladosti.

S proatlantskim stavom Nicolasa Sarkozyja, malo je moguće ponoviti savez Berlin-Moskva-Pariz protiv rata u Iraku koji je uglavnom bio ideja Jacquesa Chiraca, smatra Izvestia.

Dnevni list gleda jako loše na to što Nicolas Sarkozy ima među svojim savjetnicima poslanika Pierrea Lelloucha (Pjer Leluš) "koji posebno kritički gleda na Rusiju", a naročito oštro kritikuje stanje u Čečeniji.

Eventualna nominacija Lelloucha na mjesto ministra vanjskih poslova, čak iako je malo moguća, bila bi "katastrofalan scenarij za Rusiju", smatra Izvestia.

Međutim, s druge strane, list smatra da je Nicolas Sarkozy pragmatičan političar i malo je moguće da će htjeti riskirati francuske ekonomske interese u Rusiji ulazeći u otvoreni sukob s Kremljom.