Thomas Hammarberg
0

Zabrinutost zbog italijanskih mjera prema imigrantima

FENA
Zabrinutost za sigurnost ne može biti jedina osnova imigracijske politike. Mjerama koje se sada poduzimaju u Italiji nedostaje ljudskih prava i humanitarnih principa i mogle bi potaknuti dodatnu ksenofobiju, kazao je komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg u izvještaju o svojoj specijalnoj posjeti Rimu 19. i 20. juna, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.

Posjeta se desila nakon niza antiromskih i antisintijevskih protesta, koji su povremeno postajali nasilni, te brzog usvajanja zakonodavstva koje očigledno ima za cilj uvesti dodatne kontrole slobode kretanja Roma i Sintija, kriminalizaciju ilegalne imigracije i dodatna ograničenja na useljavanja. Komesar je izrazio tešku zabrinutost "sigurnosnim paketom" koji izgleda ima za cilj romske imigrante i uvođenje vanrednog stanja u tri italijanske regije, navodi se u saopćenju.

"Romi i Sinti hitno trebaju efikasnu zaštitu svojih ljudskih prava, uključujući njihova društvena prava kao što su pravo na adekvatno stambeno zbrinjavanje i obrazovanje. Objava vanrednog stanja i davanje širih ovlasti "specijalnim komesarima" i policiji nije pravi pristup bavljenju potrebama romske i sinti populacije", izjavio je Hammarberg.

Objavljujući svoj izvještaj u utorak, komesar je izrazio ozbiljnu zabrinutost očekivanim produženjem vanrednog stanja na cijeloj teritoriji. Hammarberg je također kritikovao odluku da se kriminalizira ulazak i ilegalni boravak migranata. On to smatra zabrinjavajućim udaljavanjem od uspostavljenih principa međunarodnog prava, navodi se u saopćenju.

"Te mjere mogle bi dodatno otežati izbjeglicama da zatraže azil i vjerovatno će rezultirati dodatnom društvenom stigmatizacijom i marginalizacijom svih migranata - uključujući i Rome", izjavio je Hammarberg.

Komesar je također zabrinuto primijetio da je Italija prisilno vratila migrante u određene zemlje koje imaju dokazane dosjee o mučenjima, saopćeno je u utorak iz Vijeća Evrope.