Svijet
0

Zabrinutost nacionalističkom retorikom u BiH

FENA
Evropska unija u ponedjeljak je izrazila duboku zabrinutost razvojem političke situacije u BiH, pogotovo zbog nacionalističke retorike njezinih čelnika i jednostranih odluka koje dovode u pitanje temelje države.

"Vijeće EU-a je vrlo zabrinuto nedavnim razvojem političke situacije u Bosni i Hercegovini, pogotovo zbog nacionalističke retorike i jednostranih odluka nekih dužnosnika koji dovode u pitanje zajedničke nadležnosti i temelje države. Te riječi i djela kompromitiraju reforme potrebne za budućnost države", kaže se u zaključcima usvojenim u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU-a.

Ministri su razgovarali o prijedlogu strategije EU-a prema BiH, koji su pripremili visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

U tom prijedlogu izdvaja se nakana zatvaranja Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), a dio njegovih ovlasti preuzeo bi Ured posebnog predstavnika EU-a (EUSR). Solana i Rehn sugerirali su da EUSR ne bi trebao imati sve ovlasti koje ima sadašnji OHR, jer se time ne može osigurati provedba reformi za koje odgovornost moraju preuzeti lokalni političari u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, koji je sudjelovao na ministarskom sastanku, izjavio je da su ministri prihvatili taj dokument koji će predstavljati platformu EU-a za odnose prema BiH.

"Ovo je ohrabrujući dan, koji pokazuje spremnost i ozbiljnost Evropske unije prema BiH. U istupima ministara vanjskih poslova EU-a danas je potvrđeno da BiH ima evropsku perspektivu, da je potpisivanje SSP-a ozbiljan politički korak i da EU osjeća odgovornost za budućnost BiH", rekao je Lajčak.

On je rekao da će sljedeće sedmice u Bruxellesu na sastanku Upravnog odbora za provedbu mira u BiH (PIC) početi rasprava o tome kakva će biti buduća prisutnost EU-a u BiH.

"Svima je jasno i svi potvrđuju ono što je dogovoreno prije nekoliko godina da EU, nakon zatvaranja Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, treba preuzeti veću odgovornost i danas je EU poslala taj signal Bosni i Hercegovini i Vijeću za provedbu mira. To znači da će EU biti spremna kada god bude donesena odluka o prijenosu ovlasti s OHR-a na Ured posebnog predstavnika EU-a (EUSR)", rekao je Lajčak.

Visoki predstavnik je rekao da još nije dogovoreno kakve će ovlasti imati budući EUSR.

Upitan hoće li EUSR imati na raspolaganju tzv. bonske ovlasti, koje visokom predstavniku dopuštaju da smjenjuje lokalne političare, Lajčak je odgovorio: "Još nije jasno kakve će biti te ovlasti, to će biti predmet rasprava."

Lajčak nije želio spekulirati kada bi moglo doći do prijenosa ovlasti s OHR-a na EUSR. "Ono što mogu reći jest da će sljedeće sedmice na sastanku PIC-a početi ta rasprava, a ona se treba završiti nekom odlukom krajem februara ili početkom marta sljedeće godine", rekao je.

U zaključcima Vijeća EU-a pozvane su vlasti BiH da preuzmu odgovornost i ponovno ulože napore za nastavak reformi kako bi BiH mogla napredovati prema EU-u.

Također je pozdravljen dogovor čelnika triju najjačih političkih stranaka o političkim reformama u BiH.

"Vijeće je sa zadovoljstvom primilo na znanje dogovor između triju glavnih stranaka u BiH i poziva na brzu konkretizaciju tih prijedloga te poziva političke snage u BiH da se okupe oko toga projekta", kaže se u zaključcima.

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdili su u subotu načelnu suglasnost o šest točaka političke reforme uključujući izmjene Ustava BiH, rješavanje statusa državne imovine te popis stanovništva.

Visoki predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak pozdravio je taj dogovor, te osudio kritike koje je tom dogovoru uputio bošnjački član predsjedništva BiH Haris Silajdžić kao "političku sujetu".

"Prve reakcije nisu ohrabrujuće, ali nisu nikakvo iznenađenje. Želio bih reći da sada nije vrijeme za političku sujetu, to jest ako ja nisam bio tamo, onda moram biti protiv. Sada je vrijeme da se donose odluke koje su dobre za BiH, ovaj dogovor predstavlja kompromis, a BiH bez kompromisa ne može napredovati. Politička filozofija 'sve ili ništa' u BiH uvijek završava s 'ništa', što smo vidjeli već više puta", rekao je Lajčak.