Ministarstvo zdravlja
0

Zabranjeno pušenje na javnim mjestima u Grčkoj

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pušenje u svim zatvorenim javnim prostorijama i na javnim mjestima od srijede je zabranjeno u Grčkoj u cilju poboljšanja zdravlja pušača i nepušača, saopćilo je grčko ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Dimitris Avramopulos je naveo, u svojoj poruci objavljenom ovim povodom, da je pušenje najveći uzrok smrtnosti u Grčkoj jer godišnje prouzrokuje oko 20.000 smrti, dok je pasivno pušenje odgovorno za 700 smrti svake godine. Zakon takođe predviđa zabranu da se maloljetnicima prodaje ili da oni prodaju duhan, da se puši u svim zatvorenim javnim prostorijama, uključujući aerodrome, stanice prevoza, javni prevoz i ustanove, kao i kafiće, prenosi grčka agencija ANA.

Dozvoljeno je otvaranje prostorije za pušače koja mora da bude potpuno odvojena od ostatka prostora i da ima poseban sistem za ventilaciju.

Zakon predviđa i velike kazne za prekršioce. Za prvo kršenje zabrane pušenja predviđena je kazna do 500 eura, u zavisnosti od težine prestupa. Za nepoštivanja zabrane prodaje duhana maloljetnicima prvi put se naplaćuje kazna do 1.000 eura, drugi put 2.000 eura i moglo bi da dovede do oduzimanja dozvole za prodaju duhana i alkohola, dok bi kazna za treće kršenje mogla da iznosi do 20.000 eura.