Sud u Portugalu
0

VIDEO / Zabranjena knjiga o nestaloj Madeleine McCann

SRNA
Madeleine McCann
Madeleine McCann
Sud u Portugalu podržao je odluku o zabrani objavljivanja knjige bivšeg policijskog detektiva Goncala Amarala o nestanku britanske djevojčice Madeleine McCann.

Riječ je o knjizi pod naslovom "Maddi: Istina ili laž" , čiji je autor predvodio prvobitnu istragu o nestanku djevojčice.

Amaralova knjiga,  koja je objavljena 2008. godine,   povučena je iz prodaje nakon objavljivanja sudskog naloga na zahtjev  roditelja djevojčice,   koji navode da su oklevetani,   jer  autor   sugeriše  da su oni lažirali otmicu, te  da je   njihova kćerka umrla u svojoj  sobi u portugalskom odmaralištu. 

Madeleine McCann nestala je iz sobe u odmaralištu Algarve 3. maja 2007. godine, nekoliko dana prije njenog četvrtog rođendana,  dok su njeni roditelji večerali u obližnjem restoranu. Djevojčica do danas   nije pronađena. 

Njeni roditelji Kate i Gerry McCann označeni su kao osumnjičeni   septembra  2007. godine, kada je Amaral "skinut" sa slučaja,  jer je govorio protiv britanske policije. Međutim, deset mjeseci kasnije roditelji nestale djevojčice  oslobođeni su sumnje. 

Advokat McCannovih Isabel Duarte pozdravila je odluku suda,  kojom se Amaralu zabranjuje da u medijima ponovi svoje optužbe. Prema njegovoj knjizi snimljen je i dokumentarni film.

Ona je pred sudom   pročitala saopštenje  roditelja u kojem se  navodi da su osjetili olakšanje nakon odluke i da se nadaju da će  ovo biti   preokret nabolje u potrazi za Madeleine.  
Bračni par potražuje odštetu za klevetu u odvojenoj građanskoj   parnici protiv Amarala,  ističući da će im isplata kompenzacije dodatno pomoći u potrazi za kćerkom,  za koju vjeruju da je oteta.

Amaral je  ocijenio  da je sud prekršio njegovu slobodu izražavanja i najavio   da će nastaviti pravnu borbu.

"Uvijek sam govorio da sam spreman da idem pred Evropski sud za ljudska prava",   rekao je Amaral.