Svijet
0

Zabrana pušenja u Francuskoj od 1. februara 2007. godine

FENA
Pušenje će biti zabranjeno na javnim mjestima u Francuskoj od 1. februara 2007., sa izuzetkom barova, restorana i diskoteka, gdje će zabrana važiti od 1. januara 2008., najavio je sinoć premijer Dominique de Villepin.

''Pošli smo od jednostavne činjenice: 60.000 smrtnih slučajeva godišnje u našoj zemlji direktno je povezano s aktivnim, a 5.000 s pasivnim pušenjem. To je više od 13 mrtvih dnevno, što je nedopustivo'', izjavio je Villepin privatnoj televiziji RTL.

On je objasnio da se ova mjera odnosi na škole, javnu administraciju, preduzeća i prodavnice, što će biti ozvaničeno u dekretu koji će biti objavljen u novembru.

Za ''tradicionalna mjesta za pušače'', kao što su barovi, restorani, diskoteke, predviđeno je odgađanje zabrane do 1. januara 2008. U javnim objektima za pušače bit će osigurane posebne hermetički zatvorene prostorije u kojima osoblju koje tu radi neće biti dozvoljeno da uđu - da bi služili piće, naprimjer.

Za one koji budu prekršili ovu zabranu predviđene su kazne od 75 do 150 eura.

''Primijenit ćemo značajne mjere kontrole”, upozorio je Villepin, dodajući da Francuska time slijedi primjer većine evropskih zemalja - Irske, Norveške, Italije i Švedske.

Unija ugostitelja protestirala je, međutim, strahujući od poslovne "katastrofe" koja bi mogla da ih pogodi ako pušači budu zaobilazili restorane i kafiće, pa je vlada obećala pomoć zaposlenima u toj oblasti.

''Očekujemo da će vrlo brzo doći do općeg poboljšanja zdravlja Francuza'', poručio je Villepin.

Predviđeno je postavljanje barometra koji će svakog mjeseca mjeriti učinak zabrane pušenja.

Istovremeno, najavio je premijer Villepin, država će preuzeti trećinu troškova za ljude kojima treba ljekarska pomoć da bi se odvikli od pušenja.