Češka
32

FOTO+VIDEO / Zabrana prodaje alkohola ostaje na snazi uprkos velikim gubicima

SRNA
Češka vlada zadržaće zabranu prodaje pića sa više od 20 posto alkohola uprkos velikim ekonomskim gubicima domaćih proizvođača i trgovaca, javili su lokalni mediji, pozivajući se na ministra zdravlja Leosa Hegera.
Foto: AFP
Foto: AFP
Zabrana je uvedena u petak nakon što je najmanje 19 ljudi umrlo, a 35 je hospitalizovano u teškom stanju nakon što su pili falsifikovanu votku i rum sa industrijskim otrovnim metonolom. Ovo je najgore trovanje alkoholom u ovoj zemlji za posljednjih 30 godina.

“Uprkos raširenoj polemici o ovoj temi, uključujući finansijski gubitak, moramo da vodimo računa o zdravlju stanovništva i to je naš prioritet", rekao je ministar zdravlja.

Foto: AFP
Foto: AFP
“Malo je vjerovatno da će zabrana biti ukinuta narednih dana", rekao je on, dodajući da bi broj žrtava trovanja mogao biti veći.

Prema nekim procjenama, češka industrija pića i restorani dnevno zbog ove zabrane gube 10 miliona dolara. Domaći proizvođači i trgovci kritikovali su potez vlade tvrdeći da će ta uredba samo pojačati prodaju alkoholnih pića "na crno".

Prosječna potrošnja jakog alkoholnog pića u Češkoj je 7 litara, dok je potrošnja piva po glavi stanovnika više od 140 litara.