Italija
0

Zabrana demonstracija pred svetim mjestima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni odlučio je zabraniti sve vrste demonstracija pred svetim mjestima, nakon nedavne kontroverzne molitve muslimana pred milanskom katedralom, objavio je u četvrtak list Corriere della Sera.

Maroni, visoki dužnosnik populističke stranke Sjeverna Liga, uputit će "obrazac svim prefektima kako se događaj poput onog koji se zbio pred Trgom Dome u Milanu više ne bi ponovio", piše Corriere dela Sera.

Tokom demonstracija za Palestince u Gazi 3. januara u Milanu nekoliko stotina muslimana okrenulo se u pravcu Meke tokom molitve na Trgu Dome, pred katedralom u Milanu, što je izazvalo oštre reakcije talijanske desnice.

Prema listu La Republica, smjernice ministra odnosit će se, naravno, na sve, na zabranu demonstracija u svim "osjetljivim zonama", pred svetim mjestima, ali i pred kasarnama, trgovačkim i kulturnim centrima ili vrlo naseljenim četvrtima.

Cilj ove naredbe je da se "kroz uredbe bolje regulira organiziranje demonstracija, garantira pravo na protest i pravo građana da slobodno koristi javni prostor", piše La Repubblica.