Škola u Australiji
0

Za zadaću dobili da osmisle teroristički napad sa što više mrtvih

Sarajevo-x.com
Foto: The West Australia
Foto: The West Australia
Učenicima srednje škole na zapadu Australije nastavnica je zadala da osmisle teroristički napad u kojem će poginuti što više nevinih ljudi. Ipak, direktor škole tvrdi da zadatak nije imao za cilj promociju terorizma.
Sarah Gilbert (Foto: The West Australian)
Sarah Gilbert (Foto: The West Australian)
Studenti desete godine srednje škole Kalgoorlie-Boulder prošle sedmice proučavali su problem konflikta i terorizma, te je od njih zatraženo da se pretvaraju da su teroristi i osmisle vlastiti projekat.

Kako piše list "West Australian", učenici su morali izabrati najbolje vrijeme za napad koji je trebao biti što efikasniji, a efikasnost se mjerila brojem leševa koje iza sebe ostave.

"Vaš cilj je da ubijete što više nevinih civila kako biste plasirali svoju poruku", navedeno je u zadatku. Direktor škole, Terry Martino, rekao je da ga je povukao čim je čuo za njega.

"Nastavnica, koja je relativno neiskusna, donijela je dobru odluku, ali je koncept bio pogrešan", tvrdi Martino. "Bio je to pokušaj da se učenici pozabave pitanjem konflikta i time kako uvjerenja i vrijednosti utječu na naše ponašanje i individualne motive."

Direktor tvrdi da cilj zadaće nije bila promocija terorizma, već da je u pitanju pogrešan pristup nastavnice, koja nije identifikovana, kako bi se zaštitila njena privatnost.

Učenica Sarah Gilbert (15) kazala je da ju je zadaća prestrašila i uvrijedila, te je nastavnici napisala pismo u kojem navodi da je neće uraditi.

"Moja uvjerenja su mi važnija od petice koja pokazuje da sam pametna", napisala je Sarah, čija je rodbina stradala u bombaškom napadu na Baliju 2002. godine.