Svijet
5

Za ubistvo Salmana Rushdija 3,3 miliona dolara

SRNA
Salman Rushdie
Salman Rushdie
Iranski islamisti povećali su nagradu za ubistvo svjetski poznatog pisca Salmana Rushdija, autora bestselera "Djeca ponoći" i "Satanski stihovi" na 3,3 miliona dolara.

Kako prenosi AFP, iranska Hordad Fondacija povećala je nagradu za Rushdijevo smaknuće, tvrdeći da antiislamski film koji je razbjesnio muslimane širom svijeta ne bi nikada bio snimljen da je britanski pisac ranije ubijen zbog bogohuljenja.

Iranski mediji citiraju predsjednika Fondacije Hasana Saneija koji je objavio da je nagrada za Ruždijevu glavu povećana za 500.000 dolara i da sada iznosi 3,3 miliona dolara.

Nakon objavljivanja kontroverznog romana "Satanski stihovi", u Iranu je 1989. izrečena Fatva (smrtna presuda) protiv Rushdija zbog čega je pisac bio primoran da se krije punih 10 godina.

Iako je 1998. iranska vlada objavila da neće ništa učiniti da se Fatva ostvari, aktuelni vrhovni vođa, ajatol Ali Hamenei je u januaru 2005. potvrdio da se Rushdi i dalje smatra otpadnikom i da je njegovo ubistvo prema islamu dozvoljeno.

U saopštenju iranske Fondacije se ističe da "ukoliko Rushdi ne bude ubijen, film koji vrijeđa proroka Muhameda neće biti posljednji prezrivi pokušaj" te vrste.

"Ovo su dani kada je najprikladnije da se to (Rushdijevo ubistvo) obavi", dodaje se u saopšetnju.

Film "Nevinost muslimana" snimljen u SAD, opisuje život proroka Muhameda na podrugljiv način, povezujući ga sa seksualnim devijacijama, izazvao je bijes muslimana.