64. godišnjica
0

Za svijet bez atomskih bombi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japan obilježava 64. godišnjicu od bacanja atomske bombe na Hirošimu pozivom da se svijet potpuno odrekne ove vrste oružja, što je cilj koji podržava američki predsjednik Barack Obama.

Gradonačelnik Hirošime, grada u kome je od eksplozije poginulo 140.000 ljudi, ponovio je tokom komemoracije poziv za uništenje preostalih 24.000 nuklearnih bojevih glava u narednih deset godina.

Nedaleko od ruševine koja je oučuvana kao opominjujući spomenik okupilo se oko 50.000 ljudi, uključujući preživjele atomskog napada, političare i izaslanike 59 zemalja i UN.

"Ukidanje nuklearnog oružja nije samo želja preživjelih, nego i velike većine ljudi i naroda na ovoj planeti", izjavio je gradonačelnik Tadatoši Akiba.

Akiba je pohvalio Obamu zato što je u govoru u Pragu ove godine rekao da SAD, kao jedina zemlja koja je ikada upotrijebila atomsku bombu, imaju "moralnu odgovornost" da se založe za njeno ukidanje.

Prisutni su se pomolili u 8:15 sati, što je tačno trenutak kada je bomba bačena na ovaj grad 1945. godine.

Od eksplozije bombe "Mali dječak" i naknadnog uticaja radioaktivnog oblaka umrlo je oko 140.000 ljudi, neki na licu mjesta, a ostali u narednim danima i sedmicama.
Japanski premijer Taro Aso izjavio je na ceremoniji da će njegova zemlja biti predvodnik u zalaganju za ukidanje atomskog naoružanja "radi postizanja vječnog mira".

Tri dana poslije ovog napada, SAD su bacile još jednu atomsku bombu, na južnu luku Nagasaki, gdje je ubijeno 70.000 ljudi. 

Japan se predao 15. avgusta 1945. godine, čime je okončan Drugi svjetski rat na Pacifiku. Ova zemlja od tada je zvanično pacifistička i postala je jedan od najbližih saveznika SAD. U Japanu je trenutno stacionirano oko 47.000 američkih vojnika.