Nakon cunamija u Indoneziji
0

Za sve su krive oštećene bove

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ključna veza u indonezijskom sistemu za upozorenje na pojavu velikog talasa bila je neispravna kada je početkom sedmice naišao cunami, jer su dvije bove kod obale ostrva Mentawi bile oštećene, izjavio je danas indonezijski zvaničnik Ridwan Jamaluddin.

Više stotina ljudi je poginulo, a veliki broj se vodi kao nestao u cunamiju koji je nastao nakon zemljotresa jačine 7,7 stepeni Rihterove skale kod zapadne obale Sumatre.

Zemljotres je izazvao talase visoke tri metra koji su udarili u udaljena ostrva Mentawi i sravnili  sa zemljom nekoliko sela.

Preživjeli ove katastrofe, takođe su izjavili da nisu dobili nikakvo upozorenje na dolazak velikog talasa. 

"Ne kažem da su aparati na bovama bili pokvareni, već oštećeni. Ta oprema je veoma skupa. Koštala nas je po 560.000 dolara", rekao je Jamaluddin. 

Drugi indonezijski zvaničnik Fauzi rekao je da se za detektovanje cunamija koriste uređaji za mjerenje plime i bove, ali da su plovci važnije, jer pomoću njih ranije se može dobiti upozorenje na nailazak talasa, jer su na otvorenom moru. 

Prije skoro dvije godine, Indonezija je uspostavila centar za upozorenje na cunami koji bi trebao da stanovnicima priobalnih oblasti omogući dovoljno vremena da izbjegnu prve velike talase.
 Indonezija se nalazi na pacifičkom "vatrenom prstenu", zbog čega je ovaj arhipelag često na udaru snažnih zemljotresa.

 U potresu snage 7,6 stepeni u septembru prošle godine u Padangu je poginulo oko 1.100 ljudi.

 Veliki azijski cunami iz 2004. godine, pokrenut pod uticajem zemljotresa snage 9,3 stepeni, samo u Indoneziji usmrtio je najmanje 168.000 ljudi.