Filipini
0

Za silovanje kćeri dobio 14.400 godina zatvora

FENA
Manila
Manila
Filipinski sud osudio je oca na 14.400 godina zatvora jer je u godini dana svakodnevno silovao svoju kćer.

Prvotna odluka suda 2006. godine bila je smrtna kazna i to zbog 360 silovanja kćeri u periodu od godine dana dok mu je supruga bila na privremenom poslu u Hong Kongu.

U julu 2006. godine sud u Manili odustao je od smrtne kazne te je Filipincu, inače vozaču taksija, dosuđena kazna od 40 godina za svako silovanje. Zbrajanjem se dolazi do kazne od 14.400 godina zatvora.

Tada 13-godišnja žrtva koja je sada napunila 22 godine svjedočila je kako je njena kalvarija počela u januaru 2001. godine kada joj majka odlazi raditi u Hong Kong kao domaćica. Troje djece je ostavila na brizi ocu koji je odmah krenuo sa silovanjem. Na odnos ju je prisiljavao skoro svaki dan, osim kad bi imala menstruaciju ili kad bi bio neki blagdan. Tada ju je silio na oralni seks.

Istina je izašla na vidjelo tokom praznika koje je provela kod rodbine. Rođaci su primijetili da se nevoljko vraća kući te im je djevojčica odlučila sve ispričati. Pozvana je i majka koja je odmah pokrenula policiju i sud.

Očeva odbrana se temeljila na tome kako majka djece zapravo želi skrbništvo nad njima kako bi se udala za stranca.

Filipinski sud ima strogu politiku u vezi s davanjem informacija novinarima te je ovaj slučaj tek sada, dok se čekala najnovija odluka suda, izašao na vidjelo, prenose u petak agencije.