WHO
0

Za sedmicu dana nova gripa uzela 1.000 života

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u petak da je više od 1.000 smrtnih ishoda nove gripe službeno prijavljeno širom svijeta u proteklih sedam dana, čime je globalni bilans mortaliteta od virusa H1N1 povećan na najmanje 7.826 osoba.

Više od polovine tih smrtnih slučajeva prijavljeno je s one strane Atlantika, prenosi Reuters.

"U SAD-u i Kanadi prenošenje gripe je i dalje vrlo intenzivno i geografski raširenom", ističe WHO, dodajući da je bolest sada izgleda dosegla vrhunac u svim regijama SAD-a, a u Kanadi se uočava povećanje broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva izazvanih novom gripom.

Virus H1N1 se širi i u Europi, u kojoj mnoge zemlje prijavljuju brzo povećanje broja oboljelih. "Vrlo jaka aktivnost" virusa prijavljena je u Norveškoj, Švedskoj, Moldaviji i Italiji.

U Moldaviji i Albaniji zdravstvene službe su zbog nove gripe pod velikim pritiskom, a povećanje broja oboljelih bilježi se i u Belgiji, Irskoj i Srbiji.

Nova gripa se širi i u istočnoj Aziji. U Japanu je aktivnost virusa na "stabilnom povišenom nivou", s tim što možda pomalo opada u urbanim centrima.

U umjerenim klimatskim zonama i na južnoj hemisferi nema veće aktivnosti pandemijskog virusa.