Svijet
0

Za pomoć Grčkoj svaki građanin Slovačke dat će 214 eura

FENA
Za pomoć Grčkoj svaki građanin Slovačke, uključujući djecu i penzionere, daće 214 eura, izračunala je slovačka stranka Sloboda i solidarnost (SaS), pošto su se ministri zone eura u ponedjeljak dogovorili o drugom paketu pomoći vladi u Atini u visini 130 milijardi eura.

"Najgore je to što je za Slovake tih 214 eura po stanovniku zaista mnogo novca", konstatirao je u srijedu Martin Hren, poslanik desničarsko liberalne stranke SaS, prenosi Tanjug.

Od te sume mogli su, prema Hrenu, da budu isplaćeni božićni dodaci penzionerima u Slovačkoj, da se pomogne bolnicama ili kupi nova oprema za zdravstvene ustanove.

"Novac će najvjerovatnije završiti u crnoj rupi, a Grčka, uprkos tome, neće uspeti da se sačuva", dodao je Hren, prenosi Tanjug. SaS je oformljena 2009, a predvodi je ekonomista Rihard Sulik, koji je kreirao slovačku jedinstvenu poresku stopu.

Stranka ima 21 poslanika u Nacionalnoj skupštini sa 150 mesta i četiri ministra u odlazećoj vladi premijerke Ivete Radičove. Šef odbora za finansije stranke SaS Jozef Kolar, smatra da je sredstva trebalo upotrijebiti za pokriće troškova izlaska Grčke iz Unije i njen povratak na drahmu.

SaS ipak nije protiv Grčke, ni Evropske unije ili zajedničke valute, naglasio je Kolar, ali jedini izlaz za vlasti u Atini vidi u kontroliranom bankrotu.

"To je put koji je jedini moguć za Grčku. Mora da se vrati na drahmu. Svi ostali načini neće funkcionirati", dodao je Hren.

Slovački građani bili su, kako kažu u stranci, u uvučeni i prevareni u spašavanje Grčke.

"Sigurno se svi dobro sjećate izjave premijerke Ivete Radičove da u Grčku neće otići ni cent", podsjetio je Kolar i dodao da je tako počeo neodgovorni rulet ovaj put uz učešće i Slovačke.

Suma od 214 eura koju će, prema stranci, za spas Grčke izdvojiti svaki građanin Slovačke, je samo trenutna, a "niko ne zna kolika će biti sljedeće godine i kada će to da se završi," zaključio je Kolar.

Vlada Slovačke pala je u oktobru 2011. pošto su poslanici odbacili plan za proširenje nadležnosti Evropskog fonda za finansijsku stabilnost i na taj način oborili vladu premijerke Radičove. Vanredni parlamentarni izbori u Slovačkoj treba da budu održani 10. marta.