Merkel i Sarkozy
0

"Za poduzetnike, protiv špekulanata!"

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Evropskoj uniji potrebne su granice da bi mogla djelovati, a njezino neograničeno širenje nije moguće, poručili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkom napisu objavljenom u francuskom listu "Journal du dimanche" od nedjelje.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka su, uoči izbora za evropski parlament 7. juna, na kojima je 500 miliona građana pozvano da glasa, istaknuli zajedničku zadaću, a ta je promijeniti evropska pravila.

"Želimo jaku Evropu koja će nas štititi. Snažna Evropa ne znači nužno i veće ovlasti za EU, više evropskih zakona i više finansijskih sredstava. Ne želimo birokratsku Evropu koja će mehanički primjenjivati gomilu propisa i koja strahuje od promjena", istaknuli su.

"U sučeljavanju s gospodarskom krizom ne trebamo rješavati tehnička pitanja, već odgovoriti na temeljno pitanje: kakav gospodarski sustav želimo. Želimo odgovornu tržišnu ekonomiju koja poduzetniku i radniku daje prednost pred špekulantima, a dugoročnom ulaganju pred brzom zaradom", upozorili su, podsjetivši da je "liberalizam bez regulacije propao".

"Evropa mora imati prvorazrednu ulogu u svijetu, za što su joj potrebne djelotvorne ustanove i Lisabonski ugovor. On će ojačati Europu", rekli su, dodavši da su "potrebna nova finansijska, gospodarska i socijalna pravila u trenutku dosad neviđene finansijske i gospodarske krize".

Sarkozy i Merkel su potvrdili odlučno zalaganje EU-a u borbi protiv klimatskih promjena i obećali da će na sastanku koji se u decembru održava u Kopenhagenu uvjeriti i ostale industrijski razvijene zemlje, poput SAD-a, da preuzmu svoje obaveze na tom polju.

"Evropa mora biti ambicioznija kada je riječ o njezinoj industriji i poduzećima i mora poticati nastanak snažnih evropskih poduzeća na međunarodnoj razini, tome mora doprinijeti naša politika jačanja konkurentnosti evropske industrije", poručili su.

Da bi bila snažna, Evropa mora "poštovati ljudska prava, koja su temelj naše vanjske politike i našeg zalaganja za mirovni razvoj diljem svijeta, zbog čega ćemo osnažiti našu zajedničku politiku odbrane i sigurnosti", zaključili su, prenosi Hina.