Svijet
0

Za pet dana ranjeno ili ubijeno oko 250 civila u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Oko 250 civila je ubijeno ili ranjeno u napadima u Afganistanu u posljednjih pet dana, saopćili su u srijedu zvaničnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

"Nastavlja se ubijanje i ranjavanje civila. Pozvali smo sve strane u sukobu da obustave vojne operacije, da prave razliku između civila i boraca i stalno brinu o zaštiti civila, jer oni ne smiju nikada biti na meti napada, izuzev kada direktno učestvuju u sukobu. To su osnove međunarodnog humanitarnog prava i zakona rata i moraju ih poštovati sve strane u sukobu", izjavio je šef delegacije ICRC-a u Kabulu Franz Rauchenstein.

Predstavnici ICRC-a podsjećaju da su 7. jula u u samoubilačkom napadu na indijsku ambasadu u Kabulu poginule 44 osobe, prenosi agencija DPA.

ICRC nastoji održavati dobre odnose sa svim stranama u afganistanskom sukobu - vladinim snagama, NATO-om i američkim zapovjedništvom u Afganistanu, kao i s naoružanim pobunjenicima.

U međuvremenu je zapovjedništvo NATO-a saopćilo da je jedan pripadnik njegovih vojnih snaga umro od rana zadobijenim u eksploziji bombe postavljene pored puta, u pokrajini Uruzgan na jugu Afganistana, a da su još trojica ranjena.