Slučaj Jaycee Dugard
0

VIDEO / Za otmicu i silovanje 431 godina zatvora

FENA
Phillip Garrido (Foto: AP)
Phillip Garrido (Foto: AP)
Seksualni prijestupnik i njegova supruga osuđeni su u četvrtak na sudu u Placervilleu, u Kaliforniji, na doživotne zatvorske kazne zbog otmice i silovanja Jaycee Dugard kada joj je bilo 11 godina i njenog držanja u zarobljeništvu gotovo 20 godina.

Phillip Garrido (60), osuđen je na 431 godinu do doživotnog zatvora, nakon što se pred sudom izjasnio krivim za otmicu i seksualno zlostavljanje po 13 tačaka optužnice, izvijestile su američke TV mreže.

Tužitelj okruga El Dorado, Vern Pierson, opisao je Garrida kao "seksualnog grabežljivca koji je ukrao djetinjstvo i nevinost 11-godišnjeg djeteta". Garridovoj supruzi Nancy (55), koja je također priznala krivicu, izrečena je 36-godišnja kazna zatvora.

Prije nego su supružnicima Garrido izrečene kazne, majka žrtve Terry Probyn pročitala je izjavu Jaycee Dugard, sada 31-godišnjakinje, u kojoj je opisala svoju 18-godišnju kalvariju s Garridom.

"Odlučila sam ne biti ovdje danas, jer odbijam gubiti drugi dio svog života u tvojoj prisutnosti," napisala je Dugard, obraćajući se Phillipu Garridu. "Sve što si ikada učinio za mene bilo je krivo i nadam se da ćeš jednog dana to uvidjeti."

"Mrzila sam svaku sekundu, svakog dana, već 18 godina. Ti si ukrao moj život i život moje porodice", kazala je Dugard.

Nakon njene otmice u gradiću South Lake Tahoe, u Kaliforniji godine 1991, Dugard je bila zatočena u skrivenom dvorišnom kompleksu šupa i šatora, koji je kasnije dijelila s dvije kćeri čiji je otac bio Phillip Garrido.

Dugard, čiji će memoari pod naslovom "Ukradeni život" biti objavljeni idućeg mjeseca, kazala je u izjavi da je sada dobro. Garrida je nazvala lažljivcem i rekla da je njegova žena činila zlo. Nagodba o priznanju krivnje sačinjena je tako da se Jaycee Dugard i njena djeca poštede svjedočenja na sudu. Oba supružnika Garrido odrekla su se prava na žalbu.

U otmici Jaycee Dugard 10. junja 1991. sudjelovala su oba supružnika. Nancy Garrido zgrabila je djevojčicu na ulici gdje je njena porodica živjela i prisilila je da uđe u automobil koji je vozio Phillip Garrido.

Par je držao Dugard zatvorenu u svojoj kući u gradiću Antiohiji idućih 18 godina i četiri mjeseca. U početku je bila zaključana u šupi u dvorištu, a zatim joj je kretanje bilo ograničila na niz šatora, koje će kasnije dijeliti s kćerkama koje je začela s Garridom, a porodila ih je njegova supruga.

Dugard je 2010. dobila 20 miliona dolara odštete u nagodbi s državom Kalifornijom, prema kojoj su dužnosnici priznali greške agenata nadležnih za nadzor uslovne slobode Phillipa Garrida. Kalifornija je nakon toga pojačala praćenje počinitelja spolnih delikata.

Slučaj je privukao međunarodnu pažnju nakon što su Dugard i njene kćerke otkriveni u augustu 2009.