Afganistanski zvaničnici
0

Za napade u Kabulu odgovorna mreža Hakani

FENA
Kabul
Kabul
Nekoliko ekstremista, koji su uhapšeni tokom napada u Kabulu i još tri afganistanske provincije, priznali su u ponedjeljak da je 18-satnu akciju izvela mreža Hakani, grupa ekstremista povezanih s talibanima i Al-Qaidom, izjavili su afganistanski zvaničnici.

"Jedan terorista koji je uhapšen u provinciji Nangarhar priznao je da je napade izvela mreža Hakani", rekao je ministar unutrašnjih poslova Besmilah Mohamadi, javlja AP.

Pored toga, portparol afganistanske obavještajne službe Lutfulah Mašal rekao je da su dva bombaša samoubice i još jedan napadač, koji su uhapšeni u provinciji Logar, priznali da pripadaju ovoj mreži, a da su, kako se pretpostavlja, imali zadatak da napadnu jednog od dvojice potpredsjednika Afganistana Karima Halilija.

Mreža Hakani, koju predvode Džalaludin Hakani i njegov sin Siradžudin, djeluje pretežno u provincijama duž istočne granice s Pakistanom, a jedan portparol NATO-a je ranije ovu grupu opisao kao porodični klan i terorističku organizaciju.

Hakani je grupa koja je povezana s Al-Qaidom više nego što su to talibani, s kojima afganistanski i američki zvaničnici pokušavaju da putem pregovora dođu do političkog rješenja za rat u zemlji.

Portparol NATO-a Jimmie Cummings izjavio je da to da iza serije napada u Afganistanu stoji mreža Hakani predstavlja samo jednu od mogućnosti, koja će biti detaljno ispitana, ali da je još prerano to sa sigurnošću tvrditi.

U napadima, koji su počeli u nedjelju, a okončani rano jutros, ubijeno je 36 pobunjenika, a život je izgubilo i osam policajaca i troje civila.

Odgovornost su odmah preuzeli talibani, koji su zaprijetili novim, sličnim napadima, ističući da je ovo početak njihove proljetne ofanzive.

Napadi na brojne mete, među kojima su bile i ambasade i sjedište NATO-a u Kabulu, pokazuju da ekstremisti još nisu poraženi i da su i dalje sposobni da slome sigurnosnu mrežu u zemlji, čak i u samoj prijestonici, piše američka agencija.

Oni, pored toga, pokazuju s kojim se sigurnosnim izazovom suočava afganistanska vlada u trenutku kada se, nakon 10-godišnjeg rata, američke i snage NATO pripremaju da napuste ovu zemlju do kraja 2014. godine.