Usvojen Nacrt zakona
0

Za Izraelsko državljanstvo odsad zakletva na lojalnost

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelska koalicijska vlada u nedjelju je usvojila nacrt zakona po kojem će kandidati za dobivanje izraelskog državljanstva ubuduće morati položiti zakletvu na lojalnost "Izraelu kao židovskoj i demokratskoj državi".

Za prijedlog su glasalo 22 ministara, a osam ih je bilo protiv, među njima svih petero iz redova lijeve Laburističke stranke.

Čelnici arapske manjine u Izraelu prijedlog su nazvali rasističkim jer se on ionako ne odnosi na Židove, kojima se po imigracijskom zakonu državljanstvo dodjeljuje automatski.

'Svako ko zatraži izraelsko državljanstvo po načelu naturalizacije morat će se izjasniti lojalnim građaninom Izraela kao židovske i demokratske države. To je bit cionizma i Države Izrael', izjavio je premijer Benjamin Netanyahu nakon glasanja u vladi.

Nacrt mora dobiti većinu u Knessetu prije nego što postane zakon.

Nacrt je predložila desničarska stranka Yisrael Beitenu, a Netanyahuov pristanak politički komentatori tumače kao ustupak čelniku te stranke, ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu za njegovo pristajanje na buduće ustupke u pregovorima s Palestincima.

Zakletva se također neće odnositi na izraelsku arapsku manjinu, koja čine 20 posto stanovništva Izraela, ali će se primjenjivati, naprimjer, na Palestince ili ostale nežidove koji su u braku s izraelskim državljanima.

"Ovo je tragična pogreška", izjavilo je ministar za manjine Avishay Braverman, član laburista i protivnik zakona.

"U svijetu ovo neće biti dobro prihvaćeno, a unutar države samo se izaziva arapska manjina. A zašto? Jer Netanyahu želji udovoljiti Liebermanu. Tragična pogreška", dodao je, prenosi Hina.