Svijet
8

Za eksploziju u somalijskom avionu osumnjičen putnik u invalidskim kolicima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Putnik u invalidskim kolicima koji se ukrcao u somalijski avion osumnjičen je za eksploziju koja se dogodila u utorak tokom leta.

Eksplozija je napravila veću rupu na bočnom dijelu aviona, a vlasti sumnjaju da je muškarac iskoristio kolica kako bi zaobišao rigorozne provjere na aerodromu u Mogadishuu. Bombu je navodno aktivirao nedugo nakon polijetanja, oštećen je trup aviona, ali se avion kompanije Daallo Airlines srećom nije srušio.

"Osoba je ušla u avion u invalidskim kolicima. Sumnjamo da se radi o bombašu samoubici", izjavio je neimenovani diplomata.

Nakon eksplozije je osumnjičeni muškarac ispao iz aviona, a njegovo tijelo je pronađeno u distriktu Bal'ad, tridesetak kilometara od glavnog grada Somalije. Avion Airbus A321 je morao prisilno sletjeti, samo nekoliko minuta nakon što je poletio s Međunarodnog aerodroma Aden Abdulle u Mogadishuu.

Somalijska policija je putnika identifikovala kao Abdullahija Abdisalama Borleha (55). Posada i 74 putnika su preživjeli, a dvojica muškaraca su povrijeđena.

Odgovornom za napad se smatra somalijska teroristička grupa al-Shabab, koja povećava broj napada kako bi vratila izgubljenu teritoriju u Somaliji. Mnoga ruralna područja u Somaliji su pod kontrolom al-Shababa, čije su mete civili, hoteli i restorani.