Nijemci mijenjaju kurs
0

Za deset godina EU će biti i politički ujedinjena

Sarajevo-x.com
Schaeuble: Spremni razgovarati sa partnerima
Schaeuble: Spremni razgovarati sa partnerima
Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je kako je njegova država spremna razgovarati o većoj harmonizaciji politike poreza u eurozoni, dodajući kako ćemo u narednoj deceniji vidjeti kako Evropa poduzima značajne korake ka političkoj uniji.

Izjava, koju su prenijeli najtiražni mediji u Njemačkoj, Bild i Sonntag, dolazi u vrijeme kada lideri u EU traže načine kako da odgovore na krizu te nađu mehanizme za finansijsku pomoć državama EU kojima ta pomoć treba.

Njemačka se prije protivila pozicima za usklađivanje fiskalne politike u eurozoni, ali, kako piše Euobserver, ova pozicija mekša. "Osnovna odluka je bila da se fiskalna i budžetska politika dogovara na nacionalnom nivou. Ukoliko to treba mijenjati, spremni smo razgovarati", kazao je Schaeuble.

"U deset godina imat ćemo strukture koje mnogo snažnije surađuju i koje se mogu opisati kao politička unija", dodao je njemački ministar finansija.

Sastajući se sa francuskim predsjednikom Nicolasa Sarkozyja u Freiburgu u petak, njemačka kancelarka Angela Merkel također je rekla kako lideri zemalja eurozone moraju izvući značajne pouke iz krize koja još uvijek traje, te učiniti korak naprijed ka političkim integracijama, uključujući i harmonizaciju porezne politike i zakona o radu.

"Ova inicijativa će donijeti brže približavanje ekonomija države eurozona i pokazati kako to nije samo trenutno pitanje nego i politička saradnja, koja se produbljuje", kazača je Merkel.

Dan ranije, premijer Luxemburga Jean-Claude Juncker je Berlin nazao "neevropskim" zbog odbijanja da podrži zajedničku granicu eurozone, potez za koji pojeidni eksperti tvrde da će pomoći stabilnosti trenutno poljuljanog monetarnog kluba.