Grčka
0

Za danas najavljeni protestni skupovi i marševi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveće sindikalne centrale u Grčkoj, koje okupljaju zaposlene u javnom i privatnom sektoru, održat će u utorak 24-satni štrajk, koji će, kako se očekuje, paralisati mnoge oblasti društvenog života zemlje.

Sindikalne konferederacije - GSEE i ADEDY- pozvale su svoje članove na štrajk u znak protesta zbog vladinih mjera štednje u oblasti penzijskog sistema i restriktivnih promjena u socijalnoj zaštiti.

Protestni skupovi i marševi bit će održani, kako se najavljuje, u Atini, Solunu i svim većim gradovima u zemlji, javila je novinska agencija ANA.

Najnoviji štrajkovi su odgovor sindikata na predloženi zakon o penzijama u kome se najavljuje značajno smanjenje mjesečnih primanja penzionera. U zakonu je predviđeno i produženje starosne granice za odlazak u penziju.

To je, tvrde u vladi, bio jedan od uslova za dobijanje zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU) za izlazak Grčke iz nezapamćene dužničke krize.

U ovom štrajku će, kako je najavljeno, učestvovati i zaposleni u grčkim medijima. Akciju sindikata podržala je i novinska agencija ANA koja neće emitovari vijesti u utorak.