Svijet
0

Za danas najavljena uvodna riječ optužbe na suđenju Lewisu "Scooteru" Libbyju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Okružnom sudom u Washingtonu u utorak bi, s uvodnom riječi optužbe, trebalo početi suđenje Lewisu "Scooteru" Libbyju, bivšem predstojniku ureda potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneyja, optuženom za krivokletstvo, ometanje pravde i davanje lažnih izjava saveznim agentima u istrazi otkrivanja identiteta agentice CIA-e Valerie Plame.

U ponedjeljak je, nakon sedmicu dana, dovršen izbor 36 članova porote pred kojom će se odvijati suđenje. Okružni sudac Reggie Walton je, intervjuirajući potencijalne porotnike, odbacio čak 19 kandidata, mnoge zbog izražavanje negativnog stava prema Bushovoj administraciji.

Samo suđenje trebalo bi trajati četiri do šest sedmica, a kao svjedoci odbrane mogli bi se pojaviti potpredsjednik Dick Cheney i državna tajnica Condoleezza Rice, javila je Hina.

Libby je podnio ostavku na dužnost predstojnika Cheneyjeva ureda u oktobru 2005., nakon optužbe velike savezne porote da je 2003. otkrio identitet Plameove. Odavanje identiteta agenta CIA u SAD je savezno kazneno djelo.

Identitet agentice CIA-a pojavio se nakon što je njezin suprug diplomat State Departmenta Joseph Wilson, kritizirao Bushovu administraciju da "izvrće" obavještajne podatke kako bi opravdala rat u Iraku.

Libbya se tereti da je lagao o svojim saznanjima o povjerljivom statusu Plame unutar CIA-e, te o svojim kontaktima s novinarima.