Saudijski biznismen
0

Za cipelu "novinara-heroja" 10 miliona dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saudijski biznismen ponudio je deset miliona dolara za jednu od cipela koje je irački novinar Muntazer al-Zaidi bacio na američkog predsjednika Georgea W. Busha, javili su saudijski mediji, a prenijela ruska novinska agencija RIA Novosti.

Još nije poznato šta se dogodilo s cipelama, iako se smatra da ih je iračka sigurnosna služba uzela kao dokazni materijal ili ih je neki od članova Bushove administracije uzeo kao suvenir.

Muntazer al-Zaidi, koji je u nedjelju američkog predsjednika Busha nazvao psom i gađao ga cipelama, predan je u utorak iračkoj vojnoj komandi u Bagdadu, a njegov brat tvrdi da su ga pripadnici iračke službe sigurnosti pretukli.

Zvaničnik iračke vlade, koji je želio ostati neimenovan, izjavio je da je Zaidi predan premijerovoj službi zaduženoj za sigurnost radi daljnje istrage u vojnoj službi nadležnoj za provođenje zakona u Bagdadu.

Zaidiju je, prema tvrdnjama njegovog brata, polomljena ruka i nekoliko rebara, povrijeđena noga i oko, prenio je Itar-Tass.

The New York Times je objavio da bi Al-Zaidi, koji još nije zvanično optužen, mogao dobiti do sedam godina zatvora zbog agresivnog ponašanja prema jednom šefu države koji je došao u posjetu Iraku.

Za sada nije poznato da li će popularnost ovog novinara uticati na vladu premijera Nurija al-Malikija da mu umanji kaznu.

U arapskoj kulturi je bacanje cipela znak velikog nepoštovanja. Izvještači nazivaju ovaj čin simboličnim, jer su Iračani bacali cipele i njima udarali statuu bivšeg predsjednika Saddama Husseina u Bagdadu.

Iako su se lokalni novinari izvinili za Zaidijev postupak, TV stanica za koju on radi zatražila je od iračkih vlasti da njihov novinar bude oslobođen.