Los Angeles
0

Za biskupa izabrana lezbijka

Sarajevo-x.com
Episkopska crkva u Americi po prvi puta je izabrala za biskupa ženu i to ženu koja je javno priznala da je lezbijka.

Mary Glasspool je izabrana za biskupa u biskupiji Los Angelesa, no s obzirom da se javno izjasnila kao lezbijka članovi anglikanske zajednice pokrenuli su pravu buru u javnosti.

Crkva bi se sada mogla suočiti s brojnim veoma, ozbiljnim pitanjima, smatra nadbiskup Roman Williams.

'Duboko sam posramljen činjenicom da se tako nešto desilo u Anglikanskoj crkvi. Mislim da je raskol neizbježan", kazao je Rod Thomas, vođa konzervativne evanđelističke grupe za reformu.

No novoizabrani biskup, Mary, presretna je činjenicom da je izabrana uprkos svojoj seksualnoj orijentaciji, a Episkopska crkva je po prvi puta u 114. godina biskupije Los Angelesa na mjesto biskupa izabrala osim Mary još jednu ženu - Dianu Jardine Bruce.

"Veoma sam uzbuđena ovim izborom i obećavam da ću ovu biskupiju voditi ka boljoj budućnosti“, kazala je Glasspool, dodajući da svi ljudi zaslužuju da budi jednako tretirani, te da niko ne smije biti izoliran ili potlačen.

"Jesmo li svi Božija djeca i braća i sestre Isusa Krista ili nismo? Nema djece prvog, drugog, ili trećeg reda!", kazalo je biskup Gene Robinson koji je također homoseksualac.

Mary Glasspool, kako pše The Independent, se prvi put izjasnila kao lezbijka 1970. godine.

"Da li me Bog zbog toga mrzi", upitala je Mary, dodajući da je veoma sretna sa svojom partnericom Becki Sander s kojom je u vezi 21 godinu.