Svijet
14

Za američku CIA-u radilo je najmanje 1.000 njemačkih nacista

Klix.ba
U decenijama nakon Drugog svjetskog rata, Centralna obavještajna agencija SAD-a (CIA) zapošljavala je najmanje hiljadu bivših nacista i pretvarala ih u špijune.

Bivši nacisti su špijunirali za SAD sve do '90-ih godina prošlog vijeka, piše New York Times u opisu tajnih dokumenata koji su postali dostupni javnosti.

Na vrhuncu Hladnog rata, počevši od 1950. godine, J. Edgar Hoover iz FBI-a i Allen Dulles iz CIA-e, agresivno su regrutovali bivše naciste i trenirali ih kako bi špijunirali komuniste i Sovjetski Savez. Hoover i Dulles su vjerovali kako "moralne razlike sa nacistima nisu dovoljne kako bi zanemarili njihovu vrijednost u borbi protiv Rusa“.

CIA je zaposlila bivšeg pripadnika njemačkog Schutzstaffela (SS) koji je bio vjerovatno kriv za "manje ratne zločine“, stoji u dokumentima.

Dokumenti otrkivaju da je 1994. godine CIA-in advokat izvršio pritisak na tužioce koji su pokrenuli istragu protiv tada bivšeg špijuna zbog sumnje da je učestvovao u masakru nad hiljadam Jevreja u Litvaniji. Istraga je naposljetku prekinuta.

  1. godine, zvaničnici FBI-a odbijali su da "lovcima na naciste" pri američkom ministarstvu pravde otkriju informaciju o prošlosti svojih njemačkih špijuna. FBI je '80-ih godina znao za 16 bivših nacista koji su tada radili za CIA-u.

Pojedini špijuni su za vrijeme Drugog svjetskog rata bili na najvišim pozicijama Trećeg Rajha.

Otto von Bolschwing je bio oficir SS-a i mentor Adolfa Eichmanna, arhitekte "Finalnog rješenja“, dokumenta koji je sadržavao plan biološkog odstranjivanja Jevreja na tlu Evrope.

CIA ga je poslije rata zaposlila kako bi špijunirao u Evropi, a 1954. godine je dobio kuću u New Yorku gdje se preselio sa svojom porodicom.

Kada su izraelci uhapsili Eichmanna, vlasti SAD-a su zaštitile Bolschwinga koji je mirno živio još 20 godina. Nakon što je njegova prošlost otkrivena, Nijemac se odrekao državljanstva SAD-a, ali je ubrzo nakon toga umro.

Norman Goda, historičar pri Uniferzitetu na Floridi koja je radio na deklasificiranju dokumenata, tvrdi da je veza između CIA-e i nacista još veća, ali da mnogi dokumenti ostaju prekriveni velom tajne.

"Američki zvaničnici su direktno ili indirektno zaposlili veliki broj bivših nacista i njihovih istočkoevropskih saučesnika koji su svjesno priznali da su učestvovali u ratnim zločinima", rekao je Goda koja je dodao da niti jedan od bivših nacista u redovima CIA-e danas nije živ.