Svijet
5

Za 200.000 djece onemogućen početak školske godine u Gazi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Za više od 200.000 djece onemogućen je povratak u novu školsku godinu u ponedjeljak u pojasu Gaze zbog štrajka prosvjetnih radnika i osoblja u obrazovanju, koji osuđuju nedostatak sredstava, konstatirali su novinari agencije AFP.

Hiljade profesora, asistenata i administrativnog osoblja je demonstriralo ispred sjedišta agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), zaposlenici su mahali transparentima sa sloganima "Ne dirajte u prava izbjeglica, bilo da su studenti ili zaposlenici".

Ove demonstracije, rijetko toliko brojne na teritoriju teško pogođenom ratovima, izraelskom blokadom i ekonomskom krizom, blokirale su jednu cijelu aveniju u gradu Gazi.

Sindikat osoblja UNRWA-e je pozvao na zaustavljanje, dok dio zaposlenika rizikuje da se nađe na tehničkoj nezaposlenosti zbog nedostatka novca.

Od oko 1,8 miliona ljudi koji žive u pojasu Gaze,1,26 miliona su palestinske izbjeglice, prema podacima UNRWA-e. Agencija pruža obrazovanje velikoj većini djece, 225.000 njih, podijeljenih u 245 škola.

UNRWA, finansirana uglavnom od dobrovoljnih priloga zemalja članica UN-a, bori se godinama protiv nedostatka sredstava.

Agencija je zaprijetila ovo ljeto da će odgoditi povratak u školu zbog nedostatka sredstava međunarodnih donatora i da će dio osoblja staviti u tehničku nezaposlenost, bez posla jednu godinu dana.

Ova odluka je konačno zamrznuta, zbog novih donacija. Međutim, zaposlenici UNRWA-e traže njihovo anuliranje.