Iran
0

Za 10 godina svemirski let s ljudskom posadom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran planira da u narednih 10 godina pošalje u svemir raketu s ljudskom posadom, izvijestila je državna televizija ove zemlje, samo nekoliko dana pošto je Teheran saopćio da je u orbitu poslao model koji simulira satelit.

"Jedan od ciljeva iranskog desetogodišnjeg svemirskog programa je da pošalje raketu s posadom u svemir", izjavio je šef iranske zrakoplovne organizacije Reza Tadžiput.

On je naveo da će tačan datum buduće misije biti utvrđen za narednih šest mjeseci do godinu dana, prenio je Reuters.

Iran je u nedjelju saopćio da je na raketi domaće proizvodnje lansirao u orbitu model koji simulira satelit.

Pripadnici američkih službi sigurnosti su saopćili da pokušaj Teherana da lansira satelit nije uspio, ali da ova proba u svakom slučaju ukazuje na tehnološki napredak Irana.

Rakete dugog dometa koje se koriste za lansiranje satelita u svemir mogu se koristiti i za lansiranje oružja. Iran tvrdi da nema namjeru da to čini.

Iran je već duže vrijeme u zategnutim odnosima za Zapadom zbog insistiranja na razvoju nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da ima isključivo civilnu i mirnodopsku namjenu dok Zapad strahuje da bi mogao poslužiti razvoju nuklearnog oružja.

Teheran odbacuje optužbe da pokušava proizvesti nuklearne bojeve glave, tvrdeći da su nuklearne ambicije zemlje usmjerene na proizvodnju električne energije kako bi se rezerve nafte i gasa u većoj mjeri oslobodile za izvoz.