Svijet
1

Younger: Assad i Putin stvaraju novu generaciju terorista koji će biti prijetnja međunarodnoj zajednici

Klix.ba
Brutalna vojna kampanja koju provode Rusija i režim Bashara al-Assada u Siriji stvaraju novu generaciju terorista koji će biti prijetnja međunarodnoj zajednici, upozorio je šef Britanske obavještajne službe (MI6) Alex Younger.

U svom prvom javnom obraćanju otkako je postao šef MI6, Younger je kritizirao ponašanje Vladimira Putina i Bashara al-Assada tvrdeći da njihovi postupci vode ka daljoj radikalizaciji.

"Visoko organizirane vanjske strukture pronalaze načine da zaštite Veliku Britaniju i naše saveznike od nasilja. Vjerujem da će rusko ponašanje u Siriji, ukoliko se ne promijeni, imati tragičan ishod. Ne mogu sa sigurnošću reći šta donosi nova godina, ali znam da nismo sigurni", kazao je Younger.

Younger je kritizirao i države koje putem interneta i drugih oblika hibridnog ratovanja potkopavaju zapadne demokratije. Iako nije spomenuo Rusiju kao glavnog krivca, sigurno je da je mislio na Kremlj kada je govorio o "sve opasnijoj pojavih hibridnog ratovanja".

Američke obavještajne agencije su tvrdile da imaju dokaze da je Rusija hakovala e-mailove Demokratske stranke, te da su objavljivali materijale koji su bili štetni za Hillary Clinton, a išli su u korist Donalda Trumpa.

Šef MI6 je kazao da će nastojati održati saradnju sa SAD-om i Evropskom unijom kada je sigurnost u pitanju.

"Posebnu pažnju ću posvetiti razmjeni obavještajnih podataka sa SAD-om i kvalitetu posla koji obavljamo sa našim evropskim partnerima, prije svega Francuskom i Njemačkom. Često me pitaju kako će Brexit i izborni rezultat u SAD-u utjecati na odnose. Očekujem kontinuitet, ta partnerstva mogu spasiti živote u našim zemljama", kazao je Younger.