Svijet
0

WTO: Piratska stranka stekla status posmatrača

Klix.ba
Delegati Međunarodne piratske stranke (PPI) stekli su status posmatrača na devetoj konferenciji Svjetske trgovačke organizacije (WTO) u Baliju.

Nevladina organizacija Međunarodna piratska stranka predstavlja članove iz 43 zemlje i krovna je organizacija nacionalnih piratskih stranki, koje se zalažu za prava građana, slobodu informacija, direktnu demokratiju i reformu zakona o autorskim pravima i patentima.

WTO, koja reguliše međunarodna trgovačka pitanja, odobrila je Međunarodnoj piratskoj stranci status posmatrača, što znači da ona sada može poslati delegaciju od četiri osobe na konferenciju u Baliju, kako bi lobirali za svoje ciljeve.

WTO-ova konferencija održava se svake dvije godine i vrhovno je tijelo organizacije, a na njoj se donose odluke o trgovačkim savezima.

"Uzbuđeni smo zbog prilike da učestvujemo na konferenciji, a učesnike upoznamo o onim dijelovima civilnog društva koji se rijetko prikazuju na međunarodnim konferencijama", izjavio je Gregory Engels, predsjednik Međunarodne piratske stranke.

PPI ima dva primarna cilja, a to je potpisivanje međunarodnog ugovora protiv nadzora te inkluzija odredbi o besplatnim licencama u trgovinskim aspektima prava na intelektualno vlasništvo (TRIPS).

SAD su uporno stajale na putu Međunarodne piratske stranke ka statusu posmatrača, odbijajući njene aplikacije. Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) također je odbila njihov zahtjev za status posmatrača.

Engels se nada da je status posmatrača korak ka prihvatanju PPI i među drugim međunarodnim organizacijama, kao što je WIPO.