Svijet
0

WP: Zvonko Bušić u novoj jedinici za teroriste zatvora Terre Haute u Indiani

FENA
Američko Ministarstvo pravosuđa u decembru 2006. otvorilo je novu zatvorsku jedinicu u Indiani namijenjenu osuđenicima za terorizam u koju je do sada smješteno 17 osoba, većinom Arapa, a među dvojicom nemuslimana je i Hrvat Zvonko Bušić.

On je osuđen 1976. na doživotni zatvor zbog otmice američkog avona i podmetanja eksploziva od kojeg je poginuo jedan policajac, piše The Washington Post.

Bivši odjeljak za optuženike na smrt u zatvoru Terre Haute u Indiani preuređen je za prijem "drugorazrednih terorističkih zatvorenika, većinom Arapa muslimana, čije su mogućnosti kontakta sa vanjskim svijetom strogo ograničene", piše Post od nedjelje, navodeći kako su im telefonski pozivi i pošta ograničeni i nadzirani, posjeti svedeni na četiri sata mjesečno, a njihova međusobna komunikacija mora se odvijati na engleskom jeziku.

"Jedini nemuslimanski zatvorenici su jedan neidentificirani kolumbijski militant i Zvonko Bušić (61), bivši vođa hrvatske ekstremističke skupine koja je 1976. otela putnički avion i postavila bombu koja je ubila policajca", navodi list.

Zvonko Busić je u novi objekt u zatvoru Terre Haute u Indiani premješten iz federalnog zatvora Allenwood u Pennsylvaniji, gdje je u ljeto 2006. odslužio tridesetu godinu zatvora nakon čega je stekao uvjete da traži pomilovanje.

Iako se njegovo oslobađanje tada najavljivalo i pripremano je njegovo prebacivanje u Hrvatsku, Komisija za pomilovanja u Washingtonu odbila je Bušićevu molbu i odredila da zahtjev može ponovo podnijeti u julu 2008.

Teroristička jedinica u Terre Haute manje je restriktivna verzija "supermaksimalnog" zatvora pokraj mjesta Florence u državi Colorado, gdje se nalaze neki od najozloglašenijih terorista u SAD kao što su operativac al-Qaide Zacarias Mousaoui i "Unabomber" Theodore Kaczynski.

Jedinica u Indiani je, nasuprot tome, dio zatvora srednjeg stupnja sigurnosti, u kojoj su i zatvorenici koji trebaju biti oslobođeni kroz dvije godine. U objektu je ukupno 213 zatvorenika, a u terorističkoj jedinici za sada 17, dok bi ih na kraju trebalo biti pet puta više, kazali su dužnosnici zatvora za Post.

Branitelji osuđenih i predstavnici građanskih udruga koje brane prava zatvorenika, prigovorili su kako su ograničenja u komunikaciji neuobičajeno oštra za zatvorenike koji ne predstavljaju veći sigurnosti rizik.

Bušićeva braniteljica Carmen Hernandez, odvjetnica iz Washingtona i predsjednica Američke udruge kaznenih branitelja, izjavila je za Post kako dužnosnici uprave za zatvore na smatraju upućivanje u tu jedinicu kaznenom mjerom, pa kao rezultat toga nisu obvezna saslušanja i drugi propisani postupci.

"Oni tvrde kako to nije kaznena mjera, no kada se počne ograničavati pristup, onda to svakako djeluje kao kažnjavanje. Ako ćete ograničiti slobode ljudima više od onoga koliko već jesu, onda to mora biti zbog određenog razloga, a čini se da toga ovdje nema", kazala je Hernandez.

Zvonko Bušić i još četvoro suučesnika su 10. septembra 1976. sudjelovali u otmici zrakoplova TWA na letu od New Yorka do Chicaga. Tokom te otmice od eksplozije bombe postavljene kao upozorenje u newyorškoj zračnoj luci stradao je jedan tamošnji policajac.

Svi su proglašeni krivima, Zvonko Bušić osuđen je kao vođa skupine na doživotnu kaznu, a ostali na dugotrajne zatvorske kazne koje su već odslužili.