Svijet
0

Wolfowitz okrivio medije za svoju ostavku

FENA
Odlazeći predsjednik Svjetske banke (WB) Paul Wolfowitz okrivio je u radijskom intervjuu emitiranom u ponedjeljak usijanu atmosferu u WB-u i medije što su ga prisilili na ostavku.

Wolfowitz, koji je objavio da će podnijeti ostavku 30. juna, odbacio je sugestije kako je njegova odluka da ode bila pod uticajem očiglednog manjka podrške službenika Svjetske banke.

"Mislim da nam to govori više o medijima nego o banci i ostat ću na tome. Ljudi su reagirali na niz netačnih izjava i kako smo se s vremenom primicali istini, strasti su se usijale", izjavio je on u intervjuu za BBC, prenosi AP.

Wolfowitz je izjavio kako je zadovoljan što je odbor WB-a prihvatio da je on djelovao etično i s dobrim namjerama u svom bavljenju velikodušnim paketom nadoknada za svoju prijateljicu i službenicu banke Shaha Rizu u 2005.

"Prihvatam da su do vremena kada smo stigli do toga emocije bile tako usijane da, po mom mišljenju, nisam mogao ostvariti ono što sam želio ostvariti za ljude za koje zaista marim", izjavio je on.

Po tradiciji, Sjedinjene Države, koje su najveći dioničar WB-a i daju najveći finansijski doprinos njezinom djelovanju, imenuju Amerikanca da rukovodi tom institucijom.

Wolfowitzev odlazak označava kraj dvogodišnjeg razvoja situacije u Banci koja je bila obilježena sporovima od početka, uzimajući u obzir njegovu raniju ulogu kao vodećeg tvorca iračkog rata dok je bio zvaničnik broj dva u Pentagonu.