Svijet
0

Wilma i dalje prijeti

FENA
Američki nacionalni centar za uragane izvještava da je uragan Wilma blago oslabio, ali i dalje napreduje prema meksičkom poluotoku Yucatanu kao potencijalno katastrofalni uragan pete kategorije.

Uragan nosi vjetrove brzine oko 260 kilometara na sat. Očekuje se da će u sljedećih 24 sata Wilma lagano oslabiti. Meteorološki kompjuterski modeli ukazuju da će Wilma ući u Meksički zaljev i potom skrenuti prema istoku, te udariti jugozapadne dijelove Floride u subotu.

Ovaj je uragan najintenzivnija atlantska oluja u pisanoj meteorološkoj povijesti. Mjerilo intenziteta uragana je niski barometarski pritisak u središtu: kod Wilme on je pao na 882 milibara, što nikada ranije nije viđeno. Ove sezone, to je 21. oluja koja je dobila ime, čime je izjednačen zloglasni rekord iz 1933. godine.

Države zapadnih Kariba evakuiraju hiljade ljudi iz područja kojima prijeti jedna od najvećih ovogodišnjih oluja.

Uragan se u četvrtak ujutro, nakon naglog povećanja intenziteta, nalazio između Meksika i Kube, a njegova predviđena putanja kretanja potaknula je vlasti na Kubi i u Floridi na pojačanu pažnju tokom narednih sati.

Meksiko i Kuba naredili su turistima da napuste ljetovališta, a neke latinskoameričke države uvode izvanredne mjere. Kubanske vlasti su u srijedu evakuirale oko 235.000 osoba sa zapada zemlje.

Sinoptičari kažu da će Wilma udariti u meksički poluotok Jukatan u sljedeća 24 sata, no ne zna se još kamo bi mogao skrenuti.

Većina kompjuterskih simulacija predviđa da će Wilma krenuti prema južnoj Floridi, gdje je već u nekim mjestima naređena evakuacija.

Spasilačke službe najviše brinu jake uraganske kiše, koje su već izazvale smrtonosne odrone blata na Haitiju.

Wilma je tokom noći oslabila na 4. kategoriju uragana na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, a američki stručnjaci očekuju da bi mogla tokom predstojećih sati izgubiti na snazi.

Prognostičari ističu da je Wilma jača čak i od razarajućih uragana Katrine, koji je u augustu razorio New Orleans, te Rite, koja je u septembru pogodila Teksas i Louisianu.